Hagyományaink védelmében

2022.10.02. 15:23

Megújult az egervölgyi templom - fotók

Dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a külsőleg is megújult Szent Mihály-templomot vasárnap. A beruházást állami és egyházmegyei támogatásból, valamint a hívek adományaiból finanszírozták.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Zsúfolásig telt az egervölgyi templom környéke a vasárnap délelőtti szentmisére. Szent Mihály-napjához közel nem csak a búcsúját, de megújulásának ünnepét is tartották. Fontos is, hogy a rohanó világban megálljunk egy pillanatra, fontos, hogy legyenek szertartásaink és ünnepeink – hangsúlyozta köszöntő beszédében V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője. 

- Nagy szó, hogy mi most itt együtt lehetünk, hogy ünnepeinket megtarthatjuk, kereszténységünket szabadon megélhessük, vallásunkat gyakorolhatjuk. Öröm látni, hogy a magyar települések – köztük Egervölgy is – templomaikat arra használják, amire Isten kegyelméből megépültek. Ez a normalitás már nincs meg mindenütt a világon, a keresztény Európában több száz templomot rombolnak le különböző indokokra hivatkozva – hangsúlyozta. V. Németh Zsolt kifejtette: olyan erős közösségekre van szükség, amelyek nem engedik hagyományainkat elhalványulni. A templom lehetőséget ad a találkozásra, közös imádságra, ünneplésre.  

Verses-zenés műsort adtak a gyermekek, majd Székely János megyéspüspök megáldotta az új ruhát öltött templomot. – Addig tudunk emberhez méltó életet élni, amíg vannak ég felé mutató templomtornyaink. A létünknek van oka és van célja – fogalmazott, majd így szólt az egervölgyiekhez: - töltsék meg minél többször imával, énekkel, szeretettel. Ez a templom legfontosabb célja.   

Az 1790-ben épült templomot többször átépítették és felújították. Most a külső korszerűsítést és tetőcseréjét az állam tizenöt, az egyházmegye nyolcmillió forinttal támogatta, és ezeket összegeket további kétmillió forint önerővel kiegészítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában