Podcast - Vas vármegye

2022.10.28. 15:45

Mesélő podcast: Legendák és a Sigray család nyomában

Mit érez a levéltáros, amikor egy legendáról lerántja a leplet? - ezt is megtudhatja a Mesélő podcast újabb adásában.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Az ivánciak 1970-ben nem járultak hozzá, hogy azt a keresztet, ami az Őriszentpéterre vezető út mellett áll, a Vasi Múzeumfaluba elvigyék. Azt állítólag egy pásztorfiú emlékére állíttatta édesanyja, a fiút a szájhagyomány szerint az apja ütötte agyon. - Azt mindig lehet tudni, hogy a legendának van valami valós magja, de az általában később a szájhagyomány útján kiszíneződik - fejti ki Feiszt György, akitől megtudjuk, mi igaz az ivánci kereszt legendájából. Nem csak erről, Dugovics Titusz történetéről is mesél a nyugalmazott főlevéltáros. 

 

Forrás: Szendi Péter

- Mindaz, amit Iváncról megírtak, ma már jobban tanulmányozható a kiadott anyagokban, mint az eredeti forrásokban. Tudniillik 1956-ban a budapesti forradalmi események során egy tüzérségi találat érte az Országos Levéltárat és a tűzben a többi között a Sigray-levelezés is elpusztult - ezt is elmondja Feiszt György, aki szerint sokszor a történelem fintorán múlik, hogy egy településről többet vagy kevesebbet tudunk. Az egykori Sigray-kastély évtizedek óta szociális otthonként működik, a több mint 200 éves tulipánfa pedig igazi éke az itteni angolkertnek - erről is szót váltunk.  

Forrás: Szendi Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában