Mesélő Házak

2022.10.15. 07:00

Mitől volt különleges a magyar Szapphó? - Az első ünnepelt magyar költőnő, Dukai Takách Judit a Kemenesalján látta meg a napvilágot 1795-ben

Az első ünnepelt magyar költőnő, Dukai Takách Judit a kemenesaljai kúriában látta meg a napvilágot 1795-ben. Szombati Mesélő-podcastunkban róla és a Dukai Takách családról is beszél Feiszt György.

Tömböly Ágnes, Feiszt György

Forrás: Unger Tamás

A vaol.hu oldalon elérhető Mesélő podcastunkban a nyugalmazott főlevéltáros Dukára kalauzol bennünket. A megye egyik legrégebbi evangélikus nemesi családja, a Dukai Takách család történetéből ismerhetünk meg egy szeletet. Dukai Takách István kemenesaljai birtokos és Vittnyédi Terézia egyszülött gyermekeként született meg 1795. augusztus 9-én Dukai Takách Judit. A szülők mindent megadtak lányuknak, akiről hamar kiderült, igazán tehetséges. Édesanyját korán, 16 évesen elvesztette. Mennyire volt gondtalan, boldog gyermekkora? – erről is beszélgetünk. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Mint ahogy Kemenesalja genius locija, vagyis a hely szelleme is szóba kerül, hiszen Weöres Sándor Csöngén, Berzsenyi Dániel Egyházashetyén, Dukai Takách Judit pedig Dukán alkotott maradandót. Judit szépségével, műveltségével, tehetségével, Malvina álnéven írt verseivel sokakat lenyűgözött: méltán nevezik őt a „magyar Szapphónak”. Kazinczy Ferenc és Horváth József Elek figyelmét is felkeltette, meghívást kapott a keszthelyi Helikon-ünnepekre. Göndöcz Ferenchez 1818-ban ment feleségül, felsőpatyi birtokára költözött, onnantól kezdve „szelíden boldogtalan” hitvesként és anyaként élt: négy gyermekük született. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Göndöcz halála után két évvel miért titokban kötött házasságot egy soproni ügyvéddel, Patthy Istvánnal? Erről is kérdezzük Feiszt Györgyöt podcastunkban. Második házasságából két gyermeke született. Kislánya, Ida 11 naposan hunyt el, ami után nem sokkal a költőnő tüdővészben vesztette életét Sopronban. Dukán helyezték örök nyugalomra, ahol 1999-ben emlékparkot és emlékoszlopot avattak. Sírját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2007-ben a Nemzeti Sírkert részévé tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában