Közlekedés vasúton

2022.10.26. 15:19

Modern körülmények fogadják az utazókat - Átadták a felújított répcelaki és porpáci vasútállomásokat - fotók

Két vasútállomás teljes felújítását is elvégezte az elmúlt időszakban a GYSEV: Répcelakon és Porpácon is modern körülmények várják az utasokat. A vasúttársaság saját forrásokból végezte el a munkálatokat, amelyek részeként az állomásépületek mellett üzemi épületek is megújultak.

vaol.hu

A felújított állomásokat szerdán délután, egy közös átadó ünnepségen avatták fel Répcelakon. Az átadón részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Szabó József, Répcelak polgármestere, Süle Bence, Porpác alpolgármestere, valamint Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ágh Péter szerint egyrészt a répcelaki iparszerkezet, másrészt az a központi szerep, amellyel a város bír, indokolja, hogy keresztül menjen rajta a vasút és megálljon az InterCity, hiszen rengeteg környékbeli ember innen indul el vonattal Győr, vagy éppen Budapest felé. Hozzátette, az, hogy a répcelaki és a porpáci állomások megújulhattak, jelzi: a GYSEV nemcsak a nagyvárosokra és a nagyobb településekre figyel.

Szabó József, Répcelak polgármestere köszönetét fejezte ki a vasúttársaságnak, hogy a Répcelakra vonattal érkezők egy megújult, 21. századi állomásra érkezhetnek meg, pozitív első benyomást szerezve a kisvárosról.

- Bár a térségben még csupán tíz éve vagyunk jelen, számos fejlesztést tudtunk megvalósítani és a jövőre nézve is vannak terveink – fogalmazta meg Kövesdi Szilárd, aki azt is elárulta: a felújítás saját forrásból valósult meg és a GYSEV saját munkatársai végezték el a munkálatokat is.

Répcelakon három épület is megszépült: a GYSEV szakemberei az állomás mellett a pályafenntartási, valamint a biztosítóberendezési-távközlő épület felújítását végezték el. Az állomásépületben a váróterem és az utas WC is teljesen megújult, új burkolatokat, festést és szanitereket kapott. A szakemberek elvégezték a tető javítását, szigetelését, az épület összes nyílászáróját kicserélték. A külső homlokzat utcafronti részére új arculati elemként világító GYSEV-logó, valamint „vasútállomás” felirat került, az épület vágányok felőli oldalára is világító GYSEV-logót helyeztek el. A teljes homlokzatot szigetelték és festették, a pénztárban pedig új mellékhelyiséget alakítottak ki. A pályafenntartási épület külső homlokzatát átfestették, megtörtént a nyílászárók részleges cseréje, illetve a meglévők mázolása, emellett a külső rámpa karbantartását is elvégezték. A biztosítóberendezési-távközlő épület teljes belső karbantartását végezték el: új nyílászárókat építettek be, megtörtént az irodák és vizesblokkok karbantartása, a tetőszigetelés javítása, illetve festési és mázolási munkákat is elvégeztek a szakemberek. A munkálatokat a GYSEV saját szakembereivel végezte el, a felújítás költsége 137 millió forint volt. A homlokzati felújítás terveit Török Gergő építész készítette.

Porpácon az állomás, illetve a közvetlenül mellette található biztosítóberendezési-távközlő épület, valamint a váltóállító torony felújítási-karbantartási munkáit végezte el a vasúttársaság. Az állomásépületben lebontották a korábbi szigetelést, új homlokzati nyílászárókat építettek be, a teljes épület új szigetelést és festést kapott. A homlokzatra a répcelakival azonos, „vasútállomás” felirat és világító GYSEV-logó került. Az épületben található intelligens váróterem is teljesen megújult az arculatnak megfelelően. Az ereszcsatorna rendszer mindhárom porpáci épületben megújult. A biztosítóberendezési-távközlő épület, valamint a váltóállító torony is új homlokzati nyílászárókat és színezést kapott. A váltóállító toronyban új melegedő helyiséget és mosdót alakítottak ki. A porpáci munkálatokat is saját forrásból, saját munkatársaival végezte el a GYSEV, a felújítás költsége 66 millió forint volt, a homlokzati látványterveket Rabi Géza építész készítette.

Előzmény:

Répcelak

Répcelakon három épület is megszépült: a GYSEV szakemberei az állomás mellett a pályafenntartási, valamint a biztosítóberendezési-távközlő épület felújítását végezték el. 

Az állomásépületben a váróterem és az utas WC is teljesen megújult, új burkolatokat, festést és szanitereket kapott. A szakemberek elvégezték a tető javítását, szigetelését, az épület összes nyílászáróját kicserélték. A külső homlokzat utcafronti részére új arculati elemként világító GYSEV-logó, valamint „vasútállomás” felirat került, az épület vágányok felőli oldalára is világító GYSEV-logót helyeztek el. A teljes homlokzatot szigetelték és festették, a pénztárban pedig új mellékhelyiséget alakítottak ki. 

A pályafenntartási épület külső homlokzatát átfestették, megtörtént a nyílászárók részleges cseréje, illetve a meglévők mázolása, emellett a külső rámpa karbantartását is elvégezték.

A biztosítóberendezési-távközlő épület teljes belső karbantartását végezték el: új nyílászárókat építettek be, megtörtént az irodák és vizesblokkok karbantartása, a tetőszigetelés javítása, illetve festési és mázolási munkákat is elvégeztek a szakemberek. 

A munkálatokat a GYSEV saját szakembereivel végezte el, a felújítás költsége 137 millió forint volt. A homlokzati felújítás terveit Török Gergő építész készítette.

Porpác

Porpácon az állomás, illetve a közvetlenül mellette található biztosítóberendezési-távközlő épület, valamint a váltóállító torony felújítási-karbantartási munkáit végezte el a vasúttársaság. 

Az állomásépületben lebontották a korábbi szigetelést, új homlokzati nyílászárókat építettek be, a teljes épület új szigetelést és festést kapott. A homlokzatra a répcelakival azonos, „vasútállomás” felirat és világító GYSEV-logó került. Az épületben található intelligens váróterem is teljesen megújult az arculatnak megfelelően.

Az ereszcsatorna rendszer mindhárom porpáci épületben megújult. A biztosítóberendezési-távközlő épület, valamint a váltóállító torony is új homlokzati nyílászárókat és színezést kapott. A váltóállító toronyban új melegedő helyiséget és mosdót alakítottak ki. 

A porpáci munkálatokat is saját forrásból, saját munkatársaival végezte el a GYSEV, a felújítás költsége 66 millió forint volt, a homlokzati látványterveket Rabi Géza építész készítette.

Az átadási ünnepségen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Szabó József, Répcelak polgármestere, Süle Bence, Porpác alpolgármestere, valamint Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában