Biztonság

2022.10.25. 10:54

Óvatosan a mécsessel, gyertyával! - Ezeket a szabályokat tartsa be, hogy biztonságban emlékezhessen meg elhunyt szeretteiről

vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Máthé Daniella

Tavaly ilyenkor tíz temetőben, köztük Szombathelyen is keletkezett tűz, amelyhez tűzoltóknak kellett vonulniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. A temetői és az otthoni mécsesgyújtás veszélyeire figyelmeztet közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz. Szombathelyen a Jáki úti temetőbe riasztották a szombathelyi hivatásos tűzoltókat 2021. november 1-jén. A temetőben hét tuja égett teljes terjedelmében. A tűz a környezetre nem terjedt át, a lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt meg tudták fékezni  az ott tartózkodók - írják, majd tanácsokat is adnak, hogy biztosan elkerüljük a temetőtüzeket.

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
  •  A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  •  Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem lakástűzzel végződik a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Nálunk is egyre jobban terjed a halloween-i töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED-izzót tegyünk bele.

Végül ne felejtsék: ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában