Szaki a harmadikon él

2022.10.03. 17:00

Szakállas agáma a harmadik emeleten - A körmendi Nagy Olivérnek különleges háziállata van

A körmendi Nagy Olivérnek különleges háziállata van: szakállas agámát tart harmadik emeleti lakásuk nappalijában. Az Állatok Világnapja kapcsán látogattuk meg a 11 éves fiatalembert, aki megmutatta Szaki névre hallgató hüllőjét.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Olivér és Szaki közös története tavaly karácsonykor kezdődött. A fiú számítógépet és gyíkot kért a Jézuskától, előbbit szülei korainak gondolták, így a hüllő mellett döntöttek. Az Ausztráliában őshonos szakállas agáma tíz centis volt, amikor a Nagy családhoz került. Most még nincs egyéves, de hosszát megháromszorozta. Még nőhet, teljes hossza akár a fél métert is elérheti. A terrárium, amelyben él, cserére szorul, mert nagyobb helyre van szüksége. 

Forrás: Szendi Péter

- A tücsköt nagyon szereti, de kapott sáskát is, emellett zöldség és gyümölcs szerepel az étrendjében. Evett már szőlőt, dinnyét, almát, salátakeveréket, répát, céklát, retket és zellert. A gyermekláncfű zöld levele, apróra tépkedve is az egyik kedvence. Érdekes, hogy inni még soha nem láttam, inkább fürdeni szeret a vizében - mondja Olivér édesanyja, Barbara.

Szaki lakhelyének tisztítását, fertőtlenítését két-háromhetente kell elvégezni, ilyenkor kimenőt kap, és egy kicsit birtokba veheti a nappalit. Olivér most kezdi kézhez szoktatni házi kedvencét, vagyis többször kiveszi a helyéről Szakit. A két kistestvér, a kilencéves Ákos és az ötéves Ében ennek nem annyira örülnek, egyelőre egy picit tartanak a hüllőtől. Miért éppen szakállas agáma? - kérdezem végül a fiatal tulajdonost. - Mindig is szerettem a hüllőket - mondja, és a szakállas agáma az egyik legszebb közülük.

Forrás: Szendi Péter

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában