Sokszor vonultak a tűzoltók

2022.10.05. 16:14

Szomorú statisztika - Kilenc hónap alatt közel 5600 lakástűz, 443 sérült és 58 halott

Szeptemberig Magyarországon 5592 lakástűz történt – 443 ember sérült meg és 58-an meghaltak.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon. A lakástüzek következtében 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 58 emberen már nem lehetett segíteni. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A tűzoltók az égő épületekből 310 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A lakástüzek harmincnyolc százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3737 órára volt szükség, az égő épületekhez 11 183 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 84 ezer négyzetméternyi terület égett le.

704 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 255 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a kéményseprők weboldalán, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában