Levél

2022.10.13. 18:40

Szükséges EU-források - A kezdeményezést Szombathely polgármestere is támogatta

Az orosz–ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kéri az Európai Bizottság elnökétől a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. A kezdeményezést Nemény András, Szombathely polgármestere is támogatta.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

Magyarország is érhesse el az uniós felzárkóztatási és helyreállítási alap magyar polgárokat megillető részét – levélben kéri ezt a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly Ursula Von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől. A kérést a települési szövetség tagjai, köztük Nemény András polgármester is támogatta – erről a legutóbbi szombathelyi közgyűlésen beszélt a politikus. A szombathelyi városvezető kitért arra is, hogy az arról szóló szavazás előtt más baloldali polgármestereket is arra biztatott, támogassák Szita Károly javaslatát. 

– Magyarország polgárai évszázadok küzdelmei árán tanulták meg, mekkora érték a béke; ezt a békét ásta alá az orosz–ukrán háború, amire az unió válasza az Oroszország elleni szankciók bevezetése volt. Ma már világosan látszik, hogy a szankciók nem érték el a céljukat, a háborúnak nem vetettek véget, ugyanakkor mindannyian szenvedünk a súlyos következményeitől – fogalmazott a levél kapcsán Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

 Hangsúlyozta azt is: elítélik Oroszország katonai agresszióját, kiállnak Ukrajna területi épsége mellett. Hozzátette, a szolidaritás tényleges segítségnyújtásban is megnyilvánul: városaik ukrán menekültek százezreit fogadták be. „A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt ugyanakkor veszélybe került az intézményeink megfelelő működése” – jelezte Szita Károly, példaként említve, hogy a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország 25 megyei jogú városában jövőre az ideinél 135 milliárd forinttal kerül többe a gáz- és az áramszolgáltatás – tudósított az MTI. 

Illés Károly, a Fidesz– KDNP szombathelyi frakciójának vezetője korábban már megköszönte a szombathelyi polgármester támogatását az ügyben, egyben felhívta Nemény András figyelmét arra: az MSZP európai parlamenti képviselőjével, Ujhelyi Istvánnal is beszéljen annak érdekében, hogy baloldali képviselőtársaival ne akadályozzák, hanem támogassák azt, hogy Magyarország hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. A szombathelyi városvezető bár ígéretet tett erre, helyzetét némiképp nehezítheti, hogy október elején Ujhelyi István bejelentette, kilép az MSZPből, de megtartja mandátumát az Európai Parlamentben. A szocialista párt így EP-képviselő nélkül maradt, miközben éppen országos tisztújításra készül. Ennek kapcsán egyelőre nincs információnk arról, hogy Horváth Soma, a párt Vas megyei szervezetének elnöke és Bokányi Adrienn, az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke folytatja-e a szocialistáknál a pártvezetői munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában