Erdélybe utaztak

2022.10.03. 13:24

Turnéztak a Reményik iskola néptánc-közösségei - fotók

Hatnapos erdélyi körutat tettek a Reményik Sándor kolozsvári költő nevét viselő szombathelyi iskola néptáncos diákjai. Kétezer kilométer, három fellépés és rengeteg látnivaló – a fiatalok nagy élményekkel tértek haza.

Merklin Tímea

Fotó: Picasa

A Reményik Iskola művészeti tanszakán működő néptáncközösségek, a Bariska-Möndölecske csoport és a Vasi Kislegényczéh tagjai az elmúlt évek során egyre mélyebb betekintést nyertek az erdélyi tánchagyományba. Elérkezett az idő, hogy tapasztalataikat a próbaterem falain kívül, Erdélyország tájaira látogatva is gyarapítsák, s ott tegyenek szert felejthetetlen élményekre, ahonnan a táncos tudást merítették. E gondolat jegyében szerveződött a hatnapos túra, mely során Kalotaszeg, a Küküllő-vidék, Csíkszék, Gyergyó és a Mezőség falvaiban jártak a 13-17 esztendős táncosok – tudtuk meg Molnár Péter művészeti vezetőtől. Három helyszínen (Szászcsávás, Gyergyócsomafalva, Mezőkeszü) előadott egyórás műsorukban a Kis-Magyarországról ajándékba vitt vasi és bodrogközi táncok, valamint somogyi dallamok mellett bemutathatták felcsíki táncaikat a Székelyföldön, a vénest és pontozót a Kis-Küküllő mentén, s az ördöngösfüzesi fogásolást a Mezőségen. Szereplésüket a Csapodi Tádé által vezetett fiatal banda kísérte, akik révén több este kötetlen táncmulatságban végződhetett. 

A szereplések és táncos események mellett az utazócsapat megismerhette Kolozsvár történelmi emlékeit – itt természetesen Reményik Sándor síremlékénél is tiszteletüket tették a táncosok –, megcsodálhatta a Tordai-hasadék és a Békási-szoros szurdokvölgyét, sétát tett a szászföldi Segesvár világörökség-óvárosában, megtekintette Madéfalva, Csíkkarcfalva és Marosvécs nevezetességeit, s nem utolsó sorban kibontakozó barátságokra tett szert a vendéglátó közösségekkel. 

A harmincfős szombathelyi fiatalság fáradtan, de élményekkel gazdagodva tért haza a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósult körutazásáról. Oktatóik-csoportvezetőik: Kővári Réka, Fekete-Tóth Bianka és Molnár Péter pedig izgatottan várják: az erdélyi tapasztalatok vajon hogyan érlelik majd a néptáncosok ígéretes, ifjú nemzedékét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában