Beruházás

2022.10.05. 14:00

Új szombathelyi parkolók, kevesebb zöldfelület: a felhasznált uniós pénzből vissza kell fizetni?

Az új parkoló építésével csökken a zöldfelület az Egészségügyi Alapellátó mögötti részen, ezért várhatóan egy-kétmillió forintot vissza kell fizetnie az önkormányzatnak a beruházásnál felhasznált uniós forrásból – ezt Horváth Attila alpolgármestertől tudtuk meg.

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A kormánytól mintegy 80 hely építésére, tervezéssel együtt majdnem 300 millió (295,5 millió) forintot kért volna a szombathelyi városvezetés, míg városi pénzből a Szova Nzrt. által építendő 46 parkoló 32 millió forintba kerülhet az előzetes kalkulációk szerint. Miért rúg egyiknél csaknem 4 millió forintra egy parkolóhely tervezéssel, kivitelezéssel együtt, míg a másiknál kevesebb, mint 1 millió forintra az építés költsége? - sokakban fogalmazódhat meg ez a kérdés. Ám Horváth Attila szombathelyi alpolgármester (ÉSZ) szerint, ha az ember ránéz a két területre, pontosan látja, miért kerül egyiknél ennyibe, másiknál annyiba a parkolókialakítás. 

- Az egyik területen nincsen semmi, vannak kerítések és nagy-nagy dzsumbuj, a másik tulajdonképpen kész van – felelte a városvezető felvetésünkre. Horváth Attila rámutatott: az Egészségügyi Alapellátó mögötti parkolóra kész tervek vannak, rendelkezésre áll a közvilágítás és csak a helyeket kell kialakítani. Ezzel szemben azon a részen, ahol kormányzati forrásból készült volna a parkoló, terveztetni kellett és tulajdonképpen a nulláról kellett volna kezdeni a beruházást.

Kérdésünkre - összenyitják-e az új parkolót az Esterházy Antal utcával – a szándék világossá vált: az önkormányzat tervezi ezt azért, hogy a Markusovszky-kórház dolgozói számára kialakított megállóhelyeket teremtsenek. Az új parkolók létesítéséhez azonban a Magyar Államkincstár hozzájárulására is szükség van, miután az Egészségügyi Alapellátót és környezetét európai uniós forrásból építették. A 46 új hellyel csökken a zöldfelület ezen a részen, emiatt – az alpolgármester nyilatkozata szerint – várhatóan vissza kell fizetnie az önkormányzatnak „egy minimális összeget”, mintegy 1-2 millió forintot a felhasznált uniós forrásból.

Ismert: miután a baloldali városvezetés nem vette vissza a régi városi strand eladott területét a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, ezen a részen egy új, többemeletes társasház – üzletek és lakások – beruházása indulhat meg, ami tovább növeli a terület zsúfoltságát.

Kérdéseinkkel a Szova Nzrt.-hez is fordultunk, hogy megtudjuk, miután a közgyűlés hozzájárult a társaság beruházási tervének módosításához, várhatóan mikor kezdik el építeni a 46 új parkolót az Esterházy Antal utca szomszédságában. Ha választ kapunk, közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában