Megyei Prima díj 2022

2022.10.11. 07:00

Vas megyei Prima díj 2022 - Az írás és a tanítás a küldetése - Murai András filmtörténész az idei vasi Prima-jelöltek egyike - videó

A Vas Megyei Prima Díj jelöltjei között idén a magyar színház- és filmművészet kategóriában győztes Murai András filmtörténész.

Merklin Tímea

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Közel 30 éve dolgozik a felsőoktatásban, többek között filmtörténetet tanít. Oktatói munkájának egyik célja, hogy a fiatal generációkban is kialakuljon a magyar filmek iránti érdeklődés. A Nagy Lajos Gimnáziumba járt, a Színház és Filmművészeti Egyetemen végzett 1995-ben. Akkor már két éve tanított a Berzsenyi Dániel Főiskolán, ugyanitt az ország legfiatalabb főtitkára volt 26-30 évesen. Egyik alapítója volt a kommunikáció és médiatudomány szaknak, később e tanszék vezetője lett. 2006-ban doktorált a Pécsi Tudományegyetemen. 2010-ben tanítani hívták a Metropolitan Egyetemre, és egyúttal megbízták a Kommunikációtudományi Intézet vezetésével. Néhány évig párhuzamosan tanított Szombathelyen és Budapesten, hat éve csak a fővárosban oktat. Megmaradt szombathelyinek, részt vesz az itteni kulturális közéletben, szakmai beszélgetések, filmes programok gyakori vendége. Fő kutatási területe a magyar filmtörténet, valamint a kollektív emlékezet; kutatja azt is, hogy a Gulag-túlélők történetei miként élnek tovább a családokban. Közel hetven tudományos írása és ismeretterjesztő cikke jelent meg. 

Első könyve a Film és kollektív emlékezet magyar történelmi filmekről szól. Tanulmányai többek között történelmi dokumentumfilmekkel és a Kádár-rendszer filmes ábrázolásával foglalkoznak. Társszerzője az 1968 Magyarországon, a Szex és szocializmus és a Bergman 100 című könyveknek, utóbbinak egyik szerkesztője is. A Magyar filmek 1896-2021 című, a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában megjelent, eddigi legátfogóbb magyar filmtörténeti lexikon egyik szerkesztője és szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában