Mezőgazdaság

2022.10.18. 20:00

Vetik már az őszi búzát Vas megyében, még van nedvesség a talajban - Zsennyén jártunk - fotók

Nem csak a ritkuló, színesedő falevelek miatt nyújt új képet a vasi táj, átöltöznek a mezőgazdasági területek is: több helyütt még áll a kukorica, de közben megyeszerte megkezdődtek a talajelőkészítési, vetési munkálatok.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Több napnyi szervezés után találkozunk Németh Szilárddal Zsennye határában, ahol messziről hallani már a vetőgép zakatolását. Korábban a felszállni nem akaró köd húzta át számításait, aztán pedig az éjszakába nyúlva befejezte az adott táblán a munkát, a szükség ugyanis törvényt bont - a szemerkélő eső még mindig jobb, mint a szakadó. Kedden azonban minden a legideálisabbnak ígérkezett az őszi búza vetéséhez: szélcsend, napsütés, közel 20 Celsius-fokos hőmérséklet. 

– Igazából ez a munkafolyamat utolsó fázisa. A vetés a megfelelő talajelőkészítéssel kezdődik. Itt repce volt az elővetemény. A betakarítás után beszántottuk a területet, majd műtrágyát kapott a föld, és ezután jött a kompaktor, azaz a magágy-előkészítő – mondja a gazda, majd hozzáteszi: sok mindent kell jó időben csinálni ahhoz, hogy megfelelő legyen a termés. Az idén két héttel előbbre tartanak a vetési munkálatokkal a tavalyihoz képest, a repcén például már a törpésítést is elvégezték, ez egyfajta gombaölő kezelés. A szakember a korai vetésekkel most különösen elégedett, a várva várt esőnek köszönhetően szépen kifejlődtek a növények, a többinek pedig még lesz elég ideje tavaszig helyre rázódni.

Aztán arról is beszél: most, a betakarítás időszakában mutatkozik meg, mekkora károkat okozott a hónapokig tartó aszály. A saját kukoricáját még lábon hagyta, megsaccolni sem meri, mennyi lesz a terméshozama. A szeptemberi nagy mennyiségű csapadék a vetés szempontjából nagyon jókor jött, még mindig található némi nedvesség a talajban. Aztán megjegyzi, a nyugati országrészben messze nem akkora a baj, mint a Dunától keletre. Úgy tapasztalja, errefelé műtrágya és vetőmag is van elegendő, de a folyamatosan emelkedő árak további terheket rónak a gazdákra.

Németh Szilárd direktvető, egyszerű géppel dolgozik - mechanikus adagolóját egy csigával, kézi forgatással lehet állítani. Most 12 centiméterenként ültet el egy magot, számításai szerint mintegy 200 kilogramm vetőmagra lesz szüksége a két hektárra.

Úgy saccolja, röpke két óra alatt végez itt, a közelben várja még egy öthektáros tábla, oda szintén búzát vet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén mintegy 951 ezer hektáron takarítottak be búzát Magyarországon. Mire füvet érünk a friss, porhanyós földről, a gép már a tábla másik oldalán jár. Nincs megállás, ki kell használni a jó időt – aztán jöhetne megint egy kis eső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában