Kicsi cső, apró szemek

2022.10.13. 07:00

Zanaton a kukorica az aszály vesztese, a tavalyi harmada a hozam - fotók

Van, ahol már az utolsó kukoricatáblát aratták szerdán, máshol még csak a napokban kezdik betakarítani a növényt. Változó képet mutat a terméshozam is Vas megye-szerte, az aszály azonban mindenhol rányomta bélyegét az idei szezonra.

Cseh-Egyed Bernadett

Kukoricabetakaritás,Bosits Tamás, ut,20221012, Zanat, Unger Tamás / Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

Gomolyog a porfelhő Zanat határában. Hiába az elmúlt hónap esős időjárása, nem a föld, hanem a kiégett kukorica szára, levele porzik. Az utolsó táblán dolgozik a kombájn csütörtökön délelőtt, a gazda már felmérte a várható terméshozamot. – Tavaly hektáron 13 tonna kukoricánk termett, az idén négy. Tizenöt éve csinálom ezt, de ilyet még nem tapasztaltam – mondja Bosits Tamás. A szezon eleje pedig bíztatónak tűnt a termés, és ahogy fogalmaz: – amit lehetett, megtettek. Normális volt a kelés és megfelelő a tőszám. 

Jó volt még a megtermékenyülés is a fejeken, az ezután következő hosszú, csapadékhiányos időszakban azonban már nem tudtak kifejlődni rendesen a szemek. Ki is bontja egy fejet: messziről szép tömöttnek látszanak a sorok, de ahogy morzsolni kezdni a szemeket, rögtön hozzá is teszi – túl aprók. Talán annyi pozitívum van, hogy kevesebbet kell szárítani, hiszen az előírt 13-hoz képest most 18-20 százalék a nedvességtartalma a kukoricaszemeknek. Az egekbe szökő műtrágya- és növényvédő szerek ára tovább nehezíti a gazdák dolgát, ő most úgy látja – a megemelkedett felvásárlási ár következtében – talán az önköltséget fedezi a hozam.  

Bosits Tamás azt mondja: hozzá kell szokniuk, hogy vannak - és bizonyára még lesznek is - ilyen időszakok és ezt nem minden növény tolerálja egyformán. Az idén a kukoricát érintette a legérzékenyebben a csapadékhiány. A búza és a repce nála jól sikerült és a cukorrépa is hozta a várható mennyiséget. – Egy gyenge év után nem szabad feladni egy ilyen növényt – feleli arra a kérdésre, mennyire vette el a kedvét a negatív rekord. Egyébként is, a bizonytalan jövő ellenére akadnak bíztató jelek is, inkább azokra koncentrál: a tavalyihoz képest most nagyon szép a repcekelés, a későn jött esőnek hála pedig jól halad a talajelőkészítés.  

A nárai Zernovácz József – nála június elején még szépnek és biztatónak tűnt a kukoricatermés – még csak a közeljövőben tervezi a betakarítást. Megkerestük a Bozzaiban gazdálkodó Nagy Imrét is, ő szintén a napokban kezdi a kukorica aratását. Azt mondja: amíg nem látja közelről a terményt, nem is mer mit mondani. Németh Szilárd pedig úgy tapasztalja: megyeszerte változó képet mutat a kukoricatermés. Van, ahol csak hat, és van, ahol tíztonnás hozamban bízhatnak. Ahogy az ország keleti felében az itteninél is jóval tragikusabb méreteket öltött az aszály, úgy megyén belül is nagy különbségek voltak a csapadék eloszlását illetően – ennek látjuk most az eredményét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában