A gyermek érték

2022.11.29. 14:23

A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona Címet az idén Nagytilaj vehette át - fotók

Királykisasszonyokat és királyfikat koronázott a napokban a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CsEÖH) Nagytilajban. 2021-ben ebben a faluban született a legtöbb gyerek a lélekszámhoz képest. Kedden felkerekedtünk, hogy megismerjük az érintetteket.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Minden megszületett gyermek királyfi vagy királykisasszony a saját családjában – ez a mottója a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona programnak. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet: a gyermek érték, azt erősítsék, hogy egy település megtartó ereje a gyermeklétszám növekedésében rejlik. Vasban évente egy település kapja meg a címet, ahol az előző év december 31-i népességszámhoz viszonyítva százalékosan a legtöbb gyermek születik. 2022-ben a 140 lakosú, Vasi Hegyháton található Nagytilaj lett a cím birtokosa: két lánnyal és két fiúval gyarapodtak. Kíváncsiak voltunk, mi a titka amagas születésszámnak.

Horváthné Kántor Klára polgármestera családok érkezése előtt a jó meleg hivatalban fogad. Mindjárt a második mondatában úgy említi Nagytilajt: „ez egy élő falu”. – Nagyon kicsik vagyunk, de az utóbbi években a csokot igényelve sok házat megvettek a faluban, jöttek fiatalok Zalaszentgrótról, Bérbaltavárról is. Szerencsés helyzetben vannak, hiszen a csok által tovább tudnak lépni, le tudnak válni a szülőkről. Ha a születésszámot nézzük, 2021 volt a legjobb évünk, az idén egy gyermek jött világra. A kicsik óvodába Bérbaltavárra és a zalai Pókaszepetkre járnak, iskolába Vasvárra, Csehimindszentre, Zalabérbe vagy Pókaszepetkre. Az utóbbiba iskolabusz gyűjti be a gyerekeket, a Bérbaltavárra járó óvodásokat falubusz szállítja.

A polgármester asszony azt mondja, menedzselni kell a falut. Minden pályázati lehetőséget kihasználnak, így sok maradandó értéket tudtak teremteni. A zártkerti pályázat révén utakat tetettek rendbe, megújultak kőkeresztek, megszépült a kápolna. Egy romos állapotú pincét a Hungarikum-pályázatból építettek újjá, gyümölcsfákat ültettek közösen a családokkal. Minden évben megrendezik az elszármazottak találkozóját, felújították a Szent Márton templom oltárképét és az egész templombelsőt restaurálni tudták. Közösségi alkalmaik is rendszeresek: volt lámpás felvonulás, szombatonként kézműves foglalkozásra várnak, decemberben esedékes a Mindenki karácsonya. 

A családokat anyagilag is segíti az önkormányzat: októberben minden család kapott 50 ezer forintnyi tüzelőanyag-támogatást. A gyerekesek beiskolázását is segítették, karácsonyra a 0-14 éves korú gyerekek után 20 ezer forint jár, a 65 év felettiek 25 ezret kapnak. Horváthné Kántor Klára annak is örül, hogy nagyon kevés segélykérelem érkezett a hivatalba, hiszen „aki el akar, az el tud menni dolgozni Vasvárra, Szombathelyre, Sárvárra”. Nem utolsósorban gyönyörű a természeti környezet – ez is vonzó lehet a letelepedni szándékozóknak.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Közben érkeznek a hivatalba a kis királyfik és királylányok – a négyből hárman – mindannyian 2021-ben születtek, ki az év elején, ki később. Elsőként a másfél éves Pálóczi Máté jön az anyukájával, Pálócziné Szita Renátával, aki a negyedik gyermekével várandós. A 36 éves Reni tősgyökeres nagytilaji, a Tokajból származó férjével itt vettek házat, a szüleihez közel. Három gyermekre vették fel a csokot – a negyedik kicsi az ajándék, jövő májusra várják. Tarsoly Zina a nagytesójával, Zillével, az anyukájával, Boros Viviennel és annak húgával, Vanesszával toppan be. Vivien 29 éve, születésétől Nagytilajon él, Zala megyei párjával újították fel a bolttal szembeni házat. 

Ők a babaváró hitel lehetőségével éltek. Szeretnék, hogy a gyerekeik is falun nőjenek fel, vigyék tovább a hagyományokat. Vanessza is aláírta már a babavárót, árulják el. Alig múlt egyéves Bogdán Máté – a családban a hatodik gyermek –, az édesanyja Bogdánné Kolompár Klaudia hozza a karjában. Klaudia párja baltavári – házat vettek, most is építkeznek, tudjuk meg. A gyerekeket már több mint egy hete „megkoronázták” a CsEÖH munkatársai. A ceremóniára mind a négy apróság meghívást kapott.A polgármester kifüggeszthető gravírozott emléktáblát és elismerő oklevelet vett át, a családokat egy-egy szál virággal, ajándékcsomaggal, emlékplakettekkel köszöntötték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában