Megemlékezés

2022.11.05. 07:00

A szabadságról és a hazaszeretetről - A forradalom leverésére emlékeztek Szombathelyen

A szabadságról és hazaszeretetről szólt beszédében dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek a Honderű Asztaltársaság megemlékezésén.

Tömböly Ágnes

A Szentháromság-szobornál kezdődött az emlékezés

Fotó: © Unger Tamás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján tartott megemlékezést a Honderű Asztaltársaság. A Szentháromság-szobornál Kukor Ferenc, a civil szervezet elnöke Nagy Imre miniszterelnök 66 éve ezen a napon elmondott szavait idézte: „Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van.” Egyik sem volt igaz – tette hozzá utalva arra, hogy 1956. november 4-én a szovjet hadsereg inváziót indított a forradalom leverésére.

Mécsesekkel a kezükben vonultak át a rendezvény résztvevői a Fő térről az evangélikus templomba, ahol Steindl-Papp Judit lelkész vezette a szertartást. – Egy nép kiáltott. Aztán csend lett – szavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke. Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek beszéde a szabadságról és a hazaszeretetről szólt. 

– A keresztény tanítás szerint minden embernek joga van az alapvető szabadsághoz – hangsúlyozta, majd hatféle diktatúrát sorolt fel, amit a katolikus egyház elutasít. Szólt arról is: mi magunk is fenyegetjük a szabadságunkat. – A szabadság olyan, mint a só. Mértékkel ízesíti a levest, de ha túladagoljuk, ehetetlenné válik – húzta alá dr. Márfi Gyula, aki szerint a túl sok szabadságtól ugyanúgy rabbá válunk. A rendezvény végén az emlékezők – köztük dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő – koszorúikat a mártírok emléktáblájánál helyezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában