Termelői piac

2022.11.08. 13:41

A vasi csodapiac, ahol jóízű beszélgetés jár a lángos vagy a lekvár mellé - fotók

Különös bája van a nádasdi termelői piacnak, amelyre nemcsak a helybeliek, hanem a környező települések lakói is járnak. A hangulat családias, szinte mindenki ismer mindenkit. A lángost, a sült kolbászt úgy ehetjük, mintha otthon reggeliznénk, egy jó beszélgetés pedig grátisz mindenkinek, aki a piacra kilátogat.

Tóth Judit

Jóna-Pesti Zsófia a nádasdi termelői piacon

Fotó: © Unger Tamás

A nádasdiak híresek közösségi összefogásukról, emellett kiváló vendéglátók is. Termelői piacuk is különleges, nagy barátsággal, szeretettel fogadnak mindenkit: árust és vásárlót egyaránt. Nyolc éve kezdődött a piac története, akkor még kicsiben gondolkodtak. Két éve tartják a mostani helyen, a művelődési ház mögött, a lábaspajtában a piacot. A létesítmény igazi mesterremek, pályázati támogatásból valósult meg. 

A lángos illatát már messziről érezni, a tésztáját Földes Tímea, az Együtt Nádasdért Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesületet elnöke gyúrja egy régi, bevált recept alapján. A sütésnél két rutinos helyi asszony, Esztergályos Lajosné Margit és Joó Lászlóné Éva tüsténkedik. 

A sült kolbász is kelendő, ez is helyi termék, aki kóstolja, azt mondja, nincs ennél jobb a világon.

© Unger Tamás
Fotós: © Unger Tamás

Tizennégy fix árusa van a piacnak, de mindig jönnek újak. A kínálat szezononként változik, most az ősz kincsei vannak többségben az árusítópultokon:  gyümölcsök, de főleg zöldségek, valamint ezekből készült krémek, savanyúságok. De már látszik, hogy közeleg az ünnep, gyönyörűen díszített mézeskalácsok is kaphatók, Jóna-Pesti Zsófia pedig vászonból készült, egyedi mintával díszített Mikulás-zsákokat hozott a vásárba. Mellette egyedi ékszerek és mézek, mind egy-egy családtag keze munkáját dicsérik. 

A rétes is nádasdi, a tájjellegű finomságot Kustos Noémi árusítja. 

Kutrovácz Gábor és felesége, Éva állandó árusok a piacon. Ezúttal Gábor érkezik előbb, azt mondja, a család később csatlakozik, addig ő tartja a frontot. Amúgy családilag állítanak elő mindent, saját elgondolás alapján. Van náluk például vargányás padlizsánkrém, ennek ötlete Erdélyből jött, de a receptet továbbgondolták. A krémben nincs tartósítószer, ahogy a többi termékükben sem. Már a termelésnél is nagyon ügyelnek a vegyszermentességre, biogazdálkodást folytatnak.

© Unger Tamás
Kutrovácz Gábor
Fotós: © Unger Tamás

Saját darált paprikából piros aranyat készítenek, zöld dió szörpjükhöz, lekvárjukhoz pedig Hegykőn kaptak ihletést, de maguk fejlesztették ki a végleges ízt, állagot. Zöld dió szörpjük az egyetlen, amely szénsavas vízzel felengedve adja ki az ízét a legintenzívebben. Az idén már van cukormentes szilvalekvárjuk is, ezt nagyon keresik. Szezonja van a káposztának, ez nem saját termény, évek óta egy megbízható gazdától veszik. 

Az idén még négy alkalommal lesz termelő piac Nádasdon, november 19-én, december 3-án, december 17-én és az év utolsó napján, december 31-én, amikor Övön alul koncerttel is kedveskednek majd a látogatóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában