Könyv is készült

2022.11.22. 18:40

Amikor Dávid legyőzte Góliátot - Hulladékégető elleni küzdelem 10. évfordulója Szentgotthárdon - fotók

A Szentgotthárd határába tervezett hulladékégető elleni küzdelem lezárásának tizedik évfordulóján tartottak múltidéző összejövetelt a településen.

Tóth Judit

Tíz évvel ezelőtt, 2012. november 22-én jelentette be a Begas jogutódja, az Energie Burgenland, hogy eláll a heiligenkreuzi hulladékégető megépítésének tervétől. Ezzel eldőlt, hogy hat és fél éves kitartó küzdelem után sikerült a monstrum felépítését megakadályozni, Szentgotthárd és térsége fellélegezhetett. 

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a tervezett létesítmény hatalmas mennyiségű hulladékot égetett volna el, az uralkodó széljárás pedig Szentgotthárd és az Őrség felé vitte volna az égésterméket. Az is világos volt, hogy a hulladékot Ausztria egyéb területeiről is ide szállították volna.

A szentgotthárdiak és az őket segítő természetvédő szervezetek évekig demonstráltak a várostól alig pár száz méterre tervezett hulladékégető ellen. A küzdelem élén a PRONAS környezetvédelmi szervezet állt, amely demonstrációkkal, jogi lépésekkel, a nyilvánosság erejével igyekezett megakadályozni az osztrákok elképzelését. 

A mostani összejövetelt Woki Zoltán, a PRONAS alapító elnöke kezdeményezte, aki könyvet is írt a hulladékégető elleni küzdelemről. Az első példányt Áder János akkori köztársasági elnök kapta, akit díszpolgári címmel is kitüntetett a szentgotthárdi önkormányzat, mivel az államfő is sokat tett az ügyben.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és Soós Zoltán, a PRONAS elnöke is részt vett múltidézésen, amelyen megemlékeztek azokról az aktivistákról, akik időközben elhunytak. 

A tíz évvel ezelőtti sajtóanyagban ez olvasható: A PRONAS nagy sikernek értékeli azt, hogy példás összefogással sikerült megakadályozni a hulladékégető őrült tervét, egyben köszönetet mond mindazoknak, akik a küzdelemben aktívan közreműködtek, mind Magyarországon, mind Ausztriában. Hat és fél évig tartott, míg Dávid legyőzte Góliátot. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában