Magyar falu program

2022.11.26. 21:02

Átadások és ünnepi készülődés Szőcén

Kettős ünnep volt Szőcén: átadták a tavalyi és az idei Magyar falu program támogatásából vásárolt eszközöket, valamint a megvalósult beruházásokat, emellett hangolódtak az adventre is: felléptek a perenyei betlehemezők.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

2021-es Magyar falu program támogatásából újult meg Szőcén a ravatalozó, emellett egy új urnafal is készült a temetőben. Ugyanebből a pályázati forrásból - mintegy 14 millió forintból - vásárolhattak kommunális eszközöket: egy traktort, hozzá sószórót, hótoló-lapot és rézsűkaszát, valamint egy fűnyíró traktort. A 2022-es pályázati kiírásnak köszönhetően a település beszerzett egy új kilencszemélyes kisbuszt is, erre közel 15 millió forintos támogatást kapott. A gépjármű a falugondnoki szolgálat munkáját segíti elsősorban.

Az átadó ünnepségen Tornyos Ottóné polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy számos pályázati lehetőséggel tudtak élni az elmúlt időszakban, ezt megköszönte a magyar kormánynak, valamint V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek.

V. Németh Zsolt a Magyar falu program jelentőségét hangsúlyozta, amely a legkisebb falunak is kínál lehetőséget a fejlődésre. A képviselő ezután az adventi várakozásról szólt, amelyet most már nem csak a családok, hanem a településeken élő közösségek is együtt ünnepelnek. Ennek - mint mondta - nagyjából 25 éves hagyománya van: azóta vált rendszeressé és elterjedtté, hogy egy-egy településnek közterületen van adventi koszorúja, karácsonyfája és betleheme, amelyek mind a kereszténység szimbólumai. Ezek felülemelnek az egyszerű hétköznapokon, segítik a várakozást és az ünnep kiteljesedését - mondta. 

A program zárásaként a perenyei betlehemezők adtak műsort, majd az adventi kézműves vásárban nézhettek szét és vásárolhattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában