Az akciót a Momentum szervezte

2022.11.10. 07:00

Átragasztották a kormány nemzeti konzultációt hirdető plakátjait Szombathelyen

Átragasztották a kormány nemzeti konzultációt hirdető plakátjait Szombathelyen, így az teljesen más üzenetet közvetít. Az akciót a Momentum helyi szervezete vállalta magára.

Vas Népe

Illusztráció: Mirkó István

Szombathely köztereire is kikerültek azok a kormányplakátok, amik a nemzeti konzultációt népszerűsítik: a brüsszeli szankciókkal és azok következményeivel kapcsolatosan mondhatják el véleményüket a polgárok, ha a kérdőívet kitöltik, majd visszaküldik. A kormányplakátokat azonban a vasi megyeszékhelyen átcímkézték, így azok üzenete teljesen megváltozott. Lapunk munkatársa az utcát járva többeket megkérdezett az átragasztott plakátokról. – Miért gondolják, hogy ilyet lehet csinálni? Ráplakátolni. Rakják ki külön, kérjenek hozzá engedélyt – mondta egy férfi az eredményt látva az Éhen Gyula téren. 

Itt állítottuk meg Németi Lászlót is, aki az átcímkézésről szintén rossz véleménnyel van, s szerinte kell, hogy annak következménye legyen. Egy másik járókelő az oladi technikumnál sétálva szembesült a kormány üzenetének megváltoztatásával, így sarkos véleményt fogalmazott meg a baloldali politikusokról. Azt a költői kérdést is feltette: milyen jogon teszik ezt? Majd kijelentette: – Nem a Fidesz tesz tönkre minket. 

A plakátokat a Momentum helyi szervezete ragasztotta át, Lukács Dániel, a párt Vas megyei elnöke közösségi oldalán annyit írt: „Rosszalkodós este”. Telefonon értük el Lukácsot, aki cáfolta, hogy megrongálták volna a plakátokat, hozzátette azt is: szerintük a kormány tehet a jelenlegi gazdasági helyzetről. Felvetésünkre, mit szólnának ahhoz, ha a Momentum plakátjait matricáznák át úgy, hogy annak üzenete más lenne, a párt megyei elnöke úgy válaszolt: 

„A kormány plakátjai – ami közpénzből kerül ki –, az óriásplakátok, magyarán az én pénzemből, magyarán az én plakátom, azzal azt csinálok, ami akarok. Nem a Fidesz helyezett ki plakátokat, természetesen senkinek sem rongálnánk vagy változtatnánk meg az üzenetét, a kormány ilyen szempontból teljesen más tészta. Az én plakátom, és minden jogom megvan hozzá, hogy véleményt fejezzek ki róla, ez az én álláspontom” – fejtette ki Lukács. 

Tény ugyanakkor: a Momentum – más pártokhoz hasonlóan – kap támogatást a központi költségvetésből, tehát közpénzből, azaz ha plakátolnak, részben biztosan közpénzből teszik. Az átmatricázás ötlete egyébként nem helyi találmány: a párt országosan, több helyen is végrehajtotta akcióját. A helyi Fidesz úgy reagált: „A kormány béketörekvésével szemben a Momentum a háború meghosszabbítását szolgáló szankciók mellett áll. Ezzel tönkreteszik a magyar gazdaságot, a magyar embereket. Újból és újból azt bizonyítják, hogy nekik nem az ország és nem a magyar emberek számítanak. Idegen pénzeken az ország ellen kampányolnak, és Gyurcsány kottájából játszanak: hazudnak reggel, éjjel meg este. Szomorúnak tartjuk, hogy ennek a pártszervezetnek Szombathelyen a városvezetésben is ül képviselője”. 

Szerdán lapzártánk előtt érkezett a hír: az eredeti plakátokra ráragasztott matricák több helyen eltűntek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában