Bemutatták a könyvet

2022.11.11. 07:00

Bemutatkozó értékek Répcelakon - Vasban különösen erős a megyei identitástudat

Májusban látott napvilágot az az igényes megjelenésű könyv, amely Vas megye száz értékét mutatja be, valamint száz, ismert vasi személyiség vallomását arról, mit jelent számára a megye. A 100xszép Vas megye című kötetet szerdán mutatták be a répcelaki közönségnek.

Polgár Patrícia

Majthényi László a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnak

Forrás: VN/Winkler Krisztina

A könyvbemutatón Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Ferkovics József festőművész, a könyv illusztrátora és Szabó József, Répcelak polgármestere beszélgettek az igényes kötet apropóján. A bemutatót megelőzően levetítették Répcelak imázsfilmjét is, ami remekül bemutatta a kisváros büszkeségeit. 

Majthényi László, a kötet ötletgazdája a kiadvány megszületésének körülményeibe avatta be a hallgatóságot. Elmondta: elsőként az illusztrációk készültek el, majd a képanyag elkezdte „írni” a könyvet, amiben a megye jelentős, elhunyt és még élő személyei egyaránt helyet kaptak. Éles Krisztina arról beszélt: úgy véli, az, hogy Ferkovics József eredetileg nem Vas megyei, sajátos perspektívát adott az elkészült képeknek. 

– Rengeteg olyan öröksége, rejtett kincse van ennek a megyének, amit én meg szerettem volna ezzel mutatni – fogalmazta meg a festőművész. – Ahogyan azt a kiadványban is leírtam, már többször észrevettem, hogy amikor beszélgetünk más Vas megyei emberekkel, akkor legtöbben nem is értik, miért vasiként határozzuk meg magunkat. A szegediek például nem csongrádinak, hanem szegedinek vallják magukat, és hasonlóképpen így van ez sok más megyében és városban is. A megyei identitás valamiért az országban nálunk a legerősebb – mondta el gondolatait Szabó József polgármester. Ferkovics Józsefnek a könyvhöz készült illusztrációiból kiállítás nyílt, amely november 23-áig megtekinthető a Répcelaki Művelődési Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában