Újbor

2022.11.20. 14:13

Csepregi szőlőhegy: egész télen isszák a levét - Zenével, dalokkal körítve mutatták be az újborokat a kultúrházban

A Mirage Salon Quartett adta az Erzsébet-napi zenei csemegéket és a Farkas Sándor Egylet énekelt vidám dalokat az újborkóstolóhoz szombaton.

MT

Fotó: CSEH GABOR

A Farkas Sándor Egylet által teremtett hagyomány folytatódott a program által: Horváth Zoltán polgármesterrel együtt köszöntötték az Erzsébeteket, kiemelten a kultúrházigazgató Ziembicki Erzsébetet, aki az est házigazdája volt, és felkészült műsorvezetőként kalauzolta a közönséget a komolyzenében. Felhívta a figyelmet, hogy a városban lehet társastáncot tanulni, a megszerzett tudást pedig alkalmazni lehetne hasonló zenés esteken a művelődési házban kialakítandó bálteremben. A Mirage Salon Quartett ugyanis andalító és vérpezsdítő melódiákat is játszott, mintegy tánclépésekben libbent át két évszázadon. A műfaji sokszínűségnek része volt például a tangó – szerenád– keringő blokk, mint jelképesen a szerelem fejlődése az ismerkedéstől a házasságkötésig. Zárásként Széchényi Imre szerzeményét, egy magyar csárdást hallhattunk, ami Csepregen ősbemutató volt. Mint azt Lipi Tamás zenekarvezetőtől megtudtuk, ezt a darabot Széchényi Kálmán gróf (az Országos Széchényi Könyvtár megalapítójának, Széchényi Ferencnek a szépunokája) családi összejövetelein szokták játszani, aki azokat minden évben Magyarországon rendezi, hogy a leszármazottainak is legyen kötődése apjuk, nagyapjuk hazájához. A gróf kutatta a 19. században élt felmenője, Széchényi Imre zeneszerzői munkásságát, összegyűjtötte és kiadta a kéziratos kottáit, hogy a kompozíciókat mai muzsikusok is játszani tudják.

Tóth Marcell, a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület vezetője tartott évértékelőt a színpadon, amiből kiderült: az egész országot sújtó aszály a csepregi hegyet nem érte, itt az Alpok alján mindig megkapták a szőlők a szükséges esőt a kellő meleg mellett. Sem mennyiségben, sem minőségben nem szenvedtek kárt, az esten bemutatott harminc tétel egy-két kivétellel országos szinten is megállja a helyét.  

Egész évben dolgoztunk azért, hogy elkészíthessük ezeket a borokat, és egy télen át isszuk a levét – mondta az egyesületi elnök jókedvűen, és a közönséget is invitálta az újborok kortyintgatására, csendben megjegyezve, hogy van, aki már hetek óta kóstolgatja.  
A borokat Finta József plébános megáldotta, Szent Erzsébet tiszteletére pedig János leveléből idézett: ne zárjuk el a szívünket Isten elől; ne szavakkal szeressünk, hanem tettekkel és igazsággal.

Horváth Zoltán polgármester friss karakteres turán borral a kezében mondott köszöntőt, megköszönve azt az áldozatos munkát a gazdáknak, aminek gyümölcsét az egész város élvezi. A hegy nedűit személyesen a gazdák mutatták be, aztán a borhölgyek kínálták a vendégeknek. A Farkas Sándor Egylet tagjai borkorcsolyákat sütöttek az alkalomra, és vidám bordalokat, citerás műsort hoztak az estre. Egymást követték az ízek és az illatok: az Irsai Olivértől a tintaszínű turán boron át a cserszegi fűszeresig, a zöld veltelinitől az olaszrizlingen át a szürkebarátig, amit csak adtak idén a napfényes dűlők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában