Biztonság

2022.11.01. 11:30

Csökkentik az árvíz kockázatát Szentgotthárdon - Mederrendezés és az árvízvédelmi központ felújítása is a projekt része

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a szentgotthárdi Refektóriumban ismertették az Árvízbiztonság növelése a Nyuduvizig területén című projekt részleteit, amely Szentgotthárd esetében a Rába jobb partjának mederrendezését és az árvízvédelmi központ felújítását jelenti.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Rába bal partján és a Lapincs jobb partján már megvalósult néhány jelentős fejlesztés: kiépült a támfal, elkészült egy sétány és a medertorkolat, emellett a Lapincs jobboldali töltésmagasítása is megvalósult.

Most ezt a projektet folytatják: az Európai Unió támogatásával megvalósuló 2,6 milliárd forintos projekt átfogó célja, a hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő védművek előírás szerinti kiépítésével, valamint műtárgyak, árvízcsúcs-csökkentő tározók fejlesztésével és a vízfolyások megfelelő vízszállítási kapacitásának kiépítésével csökkentsék az árvízi kockázat kialakulását. Lanter Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi igazgatóság árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályának vezetője a Szentgotthárdot, Körmendet és Sárvárt is érintő projekt műszaki tartalmát ismertette.

Forrás: Szendi Péter

Szentgotthárdon a Rába jobb parti mederrendezése történik meg. Elbontják a meglévő kőburkolatot és a vasbeton bordákat, hogy egységes, fenntartható rézsűt alakíthassanak ki. A szakaszvédelmi központot is korszerűsítik. Az épület kiemelt szerepet tölt be a vizek okozta károk megelőzésében, mivel a Rába folyó adottságai miatt Szentgotthárdon minimális az időelőny a védekezésre való felkészülést illetően. Nagyon fontos, hogy a szükséges anyagok, eszközök, gépek a megfelelő minőségben azonnal rendelkezésre álljanak. A beruházás során az árvízvédelmi központ teljes körű rekonstrukciójára kerül sor, amely magába foglalja az épületgépészeti felújítást is. A munkálatok már elkezdődtek, és várhatóan a jövő év novemberében fejeződnek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában