FTI-iASK

2022.11.09. 15:25

Élménygazdagság és eredetiség – A Local Flavours projekt zárókonferenciáját tartják Kőszegen

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) november 9-10-én rendezi az Interreg Europe Programban megvalósult Local Flavours projekt záróeseményét Kőszegen. Három év munkájának eredményét foglalja össze az angol nyelvű konferencia.

Tóth Kata

Forrás: Ohr Tibor

Az intézetvezetésével 2019. augusztus 1-jén indult a nyolc ország partnerségével megvalósuló projekt Local Flavours („helyi különlegességek”) címmel, és a gazdag kulturális örökséggel rendelkező városok és környezetük turizmusának fejlesztését célozta a helyi kulturális jellegzetességek feltárása és fejlesztése révén. A program területi és fejlettségi szempontból is sokszínű konzorcium részvételével valósult meg. Az FTI-iASK-on kívül részt vett benne Hargita Megye Tanácsa (Románia – Hargita Megye); ‘s-Hertogenbosch Önkormányzata (Hollandia), Waterford Városi és Megyei Tanácsa (Írország), Savonlinna Fejlesztési Szolgáltató Kft. (Finnország), Vittorio Veneto Önkormányzata (Olaszország), Riga Tervezési Régió (Lettország), a Horvátország Turisztikai Intézete és a Bolognai Egyetem Kulturális Örökség Tanszéke (Olaszország).

Amint dr. Szabó Mariann szakmai projektvezető megfogalmazta: a Local Flavours középpontjában a tömegturizmus irányaival szakító úgynevezett autentikus turizmus áll, melynek kínálati oldalán teret nyer az élménygazdaság: a megfogható adottságokról (épített örökség, múzeumok, emlékhelyek, strandok stb.) fokozatosan átkerül a hangsúly a kevésbé vagy egyáltalán nem megfoghatókra (a térség imázsa, identitás, életmód, atmoszféra, helyi történetek, kreativitás). A különböző élmények egyediek, törekednek a látogatók érzelmi, értelmi bevonására is. Így válhatnak a klasszikusan szemlélődő, rácsodálkozó turisták olyan látogatókká, akik a hely szellemének, a kulturális örökségelemeknek tapasztalati úton való befogadásával akár viselkedésükben is megváltozhatnak.

A programban számos jó gyakorlatot osztott meg tagjai között a konzorcium. A kőszegi intézet bemutatta például a „Szőlő Jövésnek Könyve” programsorozatot, a Beszélő Házak kutatást és a Natúrpark Ízei – Orsolya-napi vásárt is. A Chernel család épített és szellemi hagyatékához kapcsolódóan tematikus sétát fejlesztettek az Írottkő Natúrpark Egyesület, a helyi iskolák és az intézet közreműködésével. Kőszeg iskolavárosi identitását előhívva pedig – amelyet Ottlik Géza regénye és a városban működő nagy múltú iskolák jelenléte is táplál – egy iskolavárosi alkotópályázattal és az ahhoz kapcsolódó arculattervezéssel tették élővé az örökséget a helyi közösség számára az önkormányzat, a városi múzeum, a kőszegi iskolák és az intézet közreműködésével valósult meg.

Köszöntőjében Horvát Szilárd, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára úgy fogalmazott: történelem és kultúra sűrű szövete jellemzi Európát, ahol a mikroközösségek erősítését, felemelését első számú prioritásnak kell tekinteni. Mint mondta, Magyarország kormánya számára különösen hangsúlyos a közösségek támogatása, hogy gazdag – és időnként alulértékelt – helyi és regionális örökségüket méltó módon megőrizzék, autentikus turizmusukat a helyspecifikus, eredeti jegyek mentén felfrissítsék.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere arról beszélt: sok előnnyel járt a város számára a projekt elmúlt három éve, mindenekelőtt a végrehajtott akcióterveket tekintve.

Miszlivetz Ferenc, az intézet főigazgatója a projekt kezdeti lépéseit idézte fel, és a felismerést, hogy a Nyugat-Magyarországon tapasztalt nehézségek nem egyediek, a világ más részein ugyanúgy jelen vannak. Valamint, hogy a kis- és középvárosokban, különösen ezek együttműködése esetén, a kulturális örökséget felszínre hozva és új módon megmutatva hatalmas fejlesztési potenciál rejlik.

Képesnek kell lennünk megtanulni együttműködni, közös célokat találni, ez ma az emberiség legnagyobb kihívása, jelentette ki Sean Cleary, az FTI-iASK tanácsadó testületének tagja, és a projektben együtt működő feleket hozta fel jó példaként.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a KRAFT koncepció összekapcsolódásáról Surguta Orsolya, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. gazdasági igazgatója tartott prezentációt. A kétnapos tanácskozásra partnerdelegációk érkeztek, a megvalósított akciótervek bemutatásával folytatódott a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában