Nyolc versenyző közül első

2022.11.30. 13:33

Gyom-nyom a gazdaságunkban - Első helyezett lett a vépi középiskola diákja a tudományos diákköri konferencián

Nyolc versenyző közül első lett a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján a középiskolások növénytudományi szekciójában Varga László Dávid, a vépi középiskola gépésztechnikus tanulója.

Tóth Katalin

Forrás: VN/ KASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum

A KASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium első alkalommal jelentkezett a Széchenyi István Egyetem tudományos és művészeti diákköri konferenciájára. Az intézményt a 11.c osztályos Varga László Dávid képviselte. Laciéknak családi gazdálkodásuk van, növénytermesztéssel foglalkoznak Veszprém megyében. Versenydolgozatának a Gyom-nyom a gazdaságunkban címet adta, egy öthektáros őszi búzavetésben végezte el a gyomfelvételezést. Témájául azért választotta a gyomosodást, mert az őszi vetésekben gyommentesítést eddig nem végeztek gazdaságukban, az iskolában viszont ennek ellenkezőjét tanulta. Kíváncsi volt, milyen gyomnövényeket tud beazonosítani és hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő a meghatározott gyomnövények a vetésben. Az öthektáros táblán tíz egy négyzetméteres területen összesen 205 gyomnövényt ásott ki a talajból és azonosított be mentortanára, Husz Annamária szakoktató segítségével, aki a felkészítő munkában, a vizsgálati eszközök, módszerek alkalmazásában, a prezentáció elkészítésében is segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában