Készülék

2022.11.28. 13:00

Gyorstesztolvasó eszköz segíti a munkát a kőszegi gyermekorvosi rendelőben

Egy úgynevezett CRP kislabor automata (gyulladásos fehérjét mérő diagnosztikai eszköz) megvásárlását és működtetését támogatta az Orsolya-napi vásáron a Jurisics-várban rendezett Szív-Hang koncert bevétele, amelyen a közönség adományait a Segítő Kéz Alapítvány fogadta. A készülék a gyermekorvosi rendelőbe került, hétfőn adták át. Hasznosságáról dr. Gábriel András gyermekorvos beszélt.

Tóth Kata

Forrás: Ohr Tibor

A készülék szűrésekhez és diagnosztikai célokra alkalmazható. Egy csepp vérből meghatározza például a vérben lévő CRP nevű gyulladásos fehérje mértékét. Amennyiben baktérium okozza a gyulladást, megemelkedik, ha azonban vírusos fertőzés van a szervezetben, nem emelkedik különösen. Az eredmény a kezelés szempontjából meghatározó: dönteni lehet további vizsgálatok szükségességéről – magyarázta az orvos, és hozzáfűzte, nemcsak a CRP, hanem egyéb paraméterek meghatározására is szolgál. Egyebek mellett Hemoglobin A1c gyorsteszt is végezhető a készülékkel. A teszt alkalmas a cukorbetegek glikémiás kontrolljának monitorozására, a segítségével azonosíthatóak azok, akiknél fennáll a betegség kialakulásának veszélye, és biztosítja folyamatos ellenőrzésüket.

A 370 ezer forintból vásárolt eszköz és az indulókészlet egy hete érkezett a kőszegi gyermekorvosi rendelőbe. A napokban már használatba vették a szakemberek.

Az átadón részt vett Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, Sárközi Antalné, a Segítő Kéz Alapítvány elnöke és Básthy Béla polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában