Aki teheti, segítsen

2022.11.02. 15:05

Hallgattak a hívó szóra – Ismét városi véradást szerveztek a Jurisics-vár KÖSZHÁZ-ban

Szerdán délelőtt, amikor ott jártunk, egymást váltották a vérvételi ágyakon a karjukat nyújtó donorok.

Tóth Kata

Felvételünkön Bilics-Gelencsér Evelin

Fotó: © Unger Tamás

Gyertek! Aki teheti, segítsen! Fontos! – Így biztatott múlt héten a véradáson való részvételre a közösségi oldalon Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. Mi pedig mentünk az elismerten „kiváló véradó városba”, hogy megtudjuk, az önzetlen segítségnyújtásban most is jeleskednek-e.

Fél órával a kezdés után Bilics Krisztián a kislányával, Majával a feleségét, Evelint várta a bejárat előtt. – Egy ideig kimaradtam ezekből az alkalmakból. Friss tetoválásom volt, elszólított a külföldi munka, de ma én is adok vért – hallottuk tőle. Közben a felesége is végzett, akiről kiderült: önkéntes tűzoltó, aki a jó ügy érdekében már ötödször nyújtotta a karját. Kovács Katalint elmenőben szólítottuk meg. 

– Édesanyám nagyon sok vért kapott, ezt szeretném viszonozni, a mostani volt a 16. véradásom – mondta. Égerné Kovács Júlia a várban gazdasági ügyintéző, ő hetedszer adott vért, évente többször is számíthatnak rá donorként. Úgy gondolkodik: – Akinek az egészségi állapota engedi, az tehet az embertársaiért. Nagyon jó érzés, amikor jön az sms, hogy valakin segíthettem. Vörös Emil, az Ataru Taiko ütőegyüttes alapítója is a KÖSZHÁZ-ba igyekezett: – Jövök és segítek, amikor csak tudok. A vér felhasználhatósága szempontjából kedvező, nullás vércsoportom van – mondta.

A Szombathelyi Területi Vérellátó Intézet hat kollégája dolgozott tegnap a helyszínen. A Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete részéről Czirók Tamás területi vezető szervezte a véradást. – Belépés előtt testhőmérsékletet mérünk. Mivel a véradás helyszíne egészségügyi helyszínnek minősül, kötelező a maszk viselése. Bent az adatfelvétel után kérdőívet kell kitölteni, amely az életvitelükre, betegségeikre, gyógyszerszedési szokásaikra kérdez rá. A következő lépés az orvosi kivizsgálás. Ha az orvos mindent rendben talál, jön a véradás. Megemlítette még: kiváló kapcsolatuk van a Jurisics-vár kollektívájával, a kőszegi nagyon jó közösség, hallgatnak a hívó szóra, jellemzően sokan részt vesznek a véradásokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában