Megelevenedik a történelem

2022.11.03. 17:30

Ilyen csak itt van: múzeum és szabadulószoba Szentgotthárdon - Történelmi időutazás III. Bélával, Montecuccolival és Széll Kálmánnal

Átadáshoz közeledik az Időutazó Múzeum, amely országosan is kuriózumnak számít. Közel és távol sincs hasonló: a létesítményben ötvöződnek a múzeumi elemek és a szabadulószobák izgalmai. Virtuálisan találkozhatunk III. Béla királlyal, egy ciszter szerzetessel, a hadvezér Montecuccolival, egy nemes kisasszonnyal és a hajdani miniszterelnökkel, Széll Kálmánnal is.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Nemrég még egy leromlott állapotú bérlakásként funkcionált az épület, még korábban a ciszteri rend kolostorának kiszolgálóépülete állt itt. Mindez azonban már a múlt, hiszen egy nagyszerű ötlet nyomán megújulhatott a hely: az egykori ciszter udvarház átalakításával - Kiss Gábor építészeti tervei alapján  - ​ma egy modern, háromszintes épület fogadja a betérőket. Dr. Gábor László, az önkormányzati hivatal irodavezetője mesélt az előzményekről. Az előzetes terveknek megfelelően sikerült egyszerre több fejlesztést is megvalósítani a TOP-os pályázati projekttel. 

A városképet is jelentősen javító beruházás egy többfunkciós közösségi teret hozott létre: a kávézó mellett rendezvénytérként, kisebb részt galériaként, illetve turisztikai információs pontként is működhet a hely. Továbbá - mindezeken túl - létrehoztak még egy olyan élmény-múzeumot is, amely teljesen egyedülálló. Utóbbi ötlete elsősorban Pierrot nevéhez fűződik, akit legtöbben zenei pályafutásáról ismernek, azt már kevesebben tudják róla, hogy játékfejlesztéssel is foglalkozik. Részleteiben ő álmodta meg a felső szinteken üzemelő „időszobákat”, szám szerint ötöt, amelyek Szentgotthárd meghatározó történelmi személyiségeihez vagy eseményeihez kötődnek. 

A produkció hasonlít a szabadulószobákhoz, de sokkal több annál. Az érdeklődők a virtuális valóság - úgynevezett augmented reality - segítségével személyesen találkozhatnak a városalapító III. Béla királlyal, egy középkori ciszter szerzetessel, de beléphetnek Montecuccoli sátrába a szentgotthárdi csata idején és beszélgethetnek Széll Kálmán miniszterelnökkel, a térség egykori országgyűlési képviselőjével is. Mindeközben cselekedni, válaszolni kell a tovább haladáshoz. A történelmi valóság látványos megidézését korhű és magas minőségű díszletek, berendezések, sőt, még az adott helyhez és korhoz igazodó atmoszféra - hangok és illatok - biztosítják. - A turisztikai kínálatban olyat kell nyújtani, ami élményt ad. Az Időutazó Múzeum abszolút ilyen hely, itt a tudás mellett élményeket is kap a látogató, részese lehet egy-egy történelmi kornak vagy egy konkrét múltbéli eseménynek - teszi hozzá a múzeumot működtető önkormányzati kft. ügyvezetője, Légrády Rita.

Az Időutazó Múzeum előterében egy úgynevezett szabadtéri amfiteátrum is helyet kapott, amely kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas. Az épületben vendéglátóegység és helyi termékeket árusító bolt is működik majd, a falakat pedig a Szentgotthárdi Művésztelep alkotóinak képei díszítik. Az izgalmas játékban, a történelmi időutazásban - ami közel másfél órát vesz igénybe - Rédl Dániel, az üzemeltető kft. munkatársa segít majd a látogatóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában