Fejlesztések

2022.11.25. 17:41

Jákon ember és eszköz egyaránt fontos

Sajtótájékoztatót tartottak az idén állami támogatásokból megvalósult jáki fejlesztések bemutatására az Ady Endre Művelődési Házban V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos részvételével.

Merklin Tímea

Összefoglalásában Dr. Tóth Ernő polgármester kiemelte: mindig a legrosszabb utca felújítása a következő feladat. A tavalyi két útfelújítás után (József Attila és Fürdő utcák) idén újabb két utca újult meg: a Táncsics utca 23, 5 millió forint belügyminisztériumi támogatásból, a Széchenyi utca egy szakasza közel 11,8 millió forintból a Magyar Falu Programban, amelynek keretében zajlott a Móricz utcai járda felújítása is. Jelenleg térköves járdafelújítás zajlik az óvoda mellett a templom környezetében.  

A polgármester felidézte: a kultúrház működéséhez közel 4,8 millió forintot kaptak a Magyar Falu Programból.  A 2021. év végén beszerzett hangosítás, projektor és motoros vetítővászon mellett ez a támogatás biztosította a közösségszervező idei fizetésének nagy részét is, aki nagy kincse a falunak. 

- A legnagyobb érték az ember – fűzte hozzá Dr. Tóth Ernő, a közösségszervezőn kívül utalva az önkormányzati gépkezelőre is, akinek felszereltsége és elégedettsége nagyon fontos, hogy munkája elvégzéséhez minden szükséges gép a rendelkezésre álljon.  

Ják a kommunális eszközpark fejlesztésére 3,5 millió forint támogatást nyertek. A két éve beszerzett traktorhoz most kompatibilis multikanál, raklapvilla és sószóró került az önkormányzat tulajdonába, és sikerült beszerezni kompresszort, magasnyomású mosót, két benzines bozótvágót is.  

A Hungarikum pályázat eredménye volt, hogy 4,44 millió forint támogatás segítette a temetői kápolnához kőlépcső és vízelvezetés épült, felújították a szakrális emlékhelyeket. Közösségi kemence épült szintén a Hungarikum pályázat keretében a jáki pékség hagyománya bemutatására.  

- Kiemelendő, hogy a polgármester eszközről és az emberről együtt beszél, vagyis a test és a lélek egysége nyilvánul meg itt. A jákiak ráéreztek arra, amit a hungarikum törvény megalkotásakor gondoltunk, hogy a települések szerves fejlődésében nem csak az infrastruktúrák fejlesztése fontos, hanem legalább ennyire a közösségeké, a helyi karakterek megerősítéséé, és erre Jákon jó példákat látunk – mondta V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, aki azt is hangsúlyozta, hogy itt van a 2,5 milliárdos fejlesztés a jáki templomra, de a helyiek nem feledkeznek meg a kisebb szakrális emlékhelyek felújításáról sem, rendbe tették a képszékeket, kereszteket, szobrokat, kápolnákat, és az odavezető utakat is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában