2022.11.04. 07:00
Jó reggelt, Vas megye!
Illusztráció!
Forrás: Stock
Sötétre főzött birsalmasajt, szőlő és dió a tányéron – reggelire vagy uzsonnára parmezánnal adjuk, vagy ki, amit szeret. Vetekszik vele a világossárgára hagyott birsalmalekvár pirítósra kenve, kecskesajttal. Kíséretnek jó lehet a sima kamilla vagy csalán tea, estefelé a bor, de csak módjával, amíg nem nyomja ködbe az elmét. Kihagyhatatlan ez idő tájt a birsalma az ebédből, szeletekben sütve, párolva vagy kompótként a hús mellé, fanyarságát üdíti a citrom. Ül az ember az őszi teraszon, nézi a terítéket: a nagymama evőeszközét és szokásait tálalva, és nyugodt a lelke: ami a száz esztendőn által idáig elért, azt a Jóisten is tovább élésre szánta. Egy darabka birsalmasajt, egy szem szőlő, egy gerezd dió – szemezgetve falatozunk, és nem is tudjuk, milyen nagyon gazdagok vagyunk.