Már elérhető

2022.11.03. 17:07

Jobb megelőzni a nagyobb bajt: igényelhető az influenza elleni ingyenes oltóanyag

Elérhetők a ingyenes, influenza elleni oltóanyagok a háziorvosoknál. Szakemberek hangsúlyozzák: a vakcinával komoly szövődményeket előzhetünk meg. Négyszáz térítésmentes influenza elleni oltóanyagot kapott dr. Fehér Adrienn, a Vas megyei kollegiális szakmai vezető háziorvos, aki ottjártunkkor is oltotta betegeit az ikervári rendelőben.

Tömböly Ágnes

Dr. Fehér Adrienn Rába Imrénének adja be az influenza elleni vakcinát az ikervári rendelőben

Forrás: Unger Tamás

- A WHO ajánlása szerint a 60 év feletti lakosság legalább 40 százalékát át kellene oltani minden influenzaszezonban – tudtuk meg dr. Fehér Adrienntől, aki úgy látja: nagymértékben csökkent az oltakozási kedv a körzetében, pedig az influenza ma is komoly szövődményekkel járhat. 

- Minden 60 év feletti állampolgár, és életkortól függetlenül a krónikus megbetegedésben szenvedők számára is fokozottan ajánlott az influenza elleni vakcina felvétele - hangsúlyozta a háziorvos. Példaként a daganatos, a szív-, tüdő- és anyagcsere betegségeket (cukorbetegséget) említi, de a dohányosok számára is javallott a oltóanyag igénylése.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

- Még mindig kisebb az a kockázat, ami az oltóanyag felvételével jár, mintha nem is oltatják be magukat azok, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Az idős emberek körében a kórházi felvételek száma 25-40 százalékkal is megnő az influenzaszezonban. A influenza megbetegedés szövődményeként kialakult tüdőgyulladás kockázatát 60 százalékkal, míg az influenza által okozott halálozások számát 68 százalékkal lehetne csökkenteni a védőoltással – sorolta érveit dr. Fehér Adrienn, hozzátéve: az oltási reakció minimális kellemetlenséggel járhat, kis százalékban a szúrás helyén bőrpír, fájdalom jelentkezhet, ami egy-két napon belül spontán megszűnik.

Az oltás után egyébként mintegy két héttel kialakul az influenza elleni védettség. A járványgörbe általában december közepétől január végéig csúcsosodik ki, érdemes erre az időszakra már oltottnak lenni. Dr. Fehér Adrienn kitért arra is: azok is térítésmentesen juthatnak a védőoltáshoz, akik például krónikus beteget ápolnak, vagy munkakörük indokolttá teszi azt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában