Minikiállítás nyílt

2022.11.03. 19:28

KDG-s sakkjátszmák - Kempelen Farkast idézték a tudomány ünnepén

Minikiállítás nyílt a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a Csodák Folyosóján. Az interaktív kiállítást a magyar tudomány ünnepe alkalmából Kempelen Farkas személye és felfedezései köré építették.

Bege Botond

Az előtérben Sinkó Andrea tanárnő, aki élményszerűen tanít a KDG-ben

Forrás: Szendi Péter

Csütörtökön délután mutatta be Sinkó Andrea az összeállítást az érdeklődő diákok számára. A rövid tárlatvezetés előtt az iskola könyvtárában mutattak be több, Kempelenhez kapcsolható irodalmi művet, illetve találmányairól szóló alkotást. Kempelen Farkas sokoldalúságáról is szó esett. A diákok ezután a folyosón mentek végig, ahol több Kempelen-találmányról, az életéhez kapcsolódó eseményekről, a sakkhoz kapcsolható nagy személyiségekről tudhattak meg érdekességeket. Mindezek mellett olyan különleges minisakktáblákon is kipróbálhatták magukat, amelyek speciálisan rövid, érdekes, tanulságos játékokra vannak kihegyezve. 

A magyar tudomány ünnepének alkalmából átalakított folyosón a sakkal kapcsolatos feladványok mellett az ismert sakkozó Polgár lányok pályafutása kapcsán a biológia is „képbe került”. A diákok érdeklődve nézegették a különleges sakkjátékokat, sokan ki is próbálták magukat. A feltaláló több találmánya mellett olyan QR-kódokat is elhelyeztek a kiállításban, amelyek segítségével az érdeklődők kísérletek videóihoz juthatnak el: természetesen ezek a kísérletek is szorosan kapcsolódnak Kempelen találmányaihoz. A folyosó körbejárása után Sinkó tanárnő több izgalmas fizikai kísérletet mutatott be: nagy érdeklődéstől kísérve. A KDG diákjai tudják, hogy a fizika rendkívül izgalmas tudomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában