400 pályázat érkezett

2022.11.23. 13:59

Két vasi falu is nyert a Virágos Magyarországért versenyen

A 29. alkalommal meghirdetett „Virágos Magyarország” környezetszépítő verseny országos díjátadó rendezvényét Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem dísztermében tartotta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség. A sikeres pályázók között két Vas megyei nyertes van.

Merklin Tímea

Kiemelkedő a verseny történetében, hogy idén több mint négyszáz pályázat érkezett. A 150 fős zsűri egész nyáron járta a benevezett városokat és falvakat, és több mint ötven díjat osztottak ki. Értékelésükben általánosságban kiemelték, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések. 

Vas megyéből Lócs a civil összefogás kategóriában ért el első helyezést, és a szervező bizottság elnökének különdíját kapta, a Virágzó közösség díjat. Ezt az a település kapja, ahol tetten érhető a helyi közösség értékteremtő munkája a közterületek szépítésében, virágosításában. Az oklevél mellé százezer forint értékű kertészeti utalvány is járt. Mindezek mellett pedig az önkormányzati kategóriában emléklappal ismerte el a zsűri a közösségi zöldfelületek példaértékű kialakításáért és fenntartásáért végzett munkát. 

A díjat Dr. Dömötör Tamástól, a szervező bizottság elnökétől Horváth Ildikó polgármester asszony vette át, és mivel ő is készült apró ajándékkal a szervezőknek: a Róci logóval díszített mézes plakettet adta át, többek közt Borbás Marcsinak, a verseny fővédnökének. Reichardt Nikolett települési referenstől megtudtuk: mindeközben otthon Lócson újabb tizenöt díszfát vásárolt a település felvirágoztatásán fáradozó Rózsafalu Civil Egyesület a Tesco pályázatán elnyert támogatásból. A Madárbarát Település Mintaprojektben pedig egymillió forint értékű természetbeni támogatást nyertek: november végén érkezik a négy darab madárbarát tanösvény-elem (táblák), az odvak, az etetők, és a fecskepanzió. 

Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere elismerő oklevelet vehetett át 

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen Sorkikápolna is díjat kapott, amely település idén először elindult a megmérettetésen. Mező Gábor polgármester elmondta, nagyon örül, hogy már az első alkalommal elismerést is sikerült szerezni a falu aktív lakosságának köszönhetően.  Sorkikápolna önkormányzati kategóriában „a zöldfelület-fejlesztés és- fenntartás terén tanúsított elkötelezett munkáért kapott elismerő oklevelet. A polgármester Sorkikápolnára invitálta, Borbás Marcsi médiaszemélyiséget, a Virágos Magyarország fővédnökét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában