Megyei Prima díj 2022

2022.11.04. 19:58

Kiválóságok a Prima Gálán - Átadták a díjakat a Weöres Sándor Színházban - fotók, frissítve

Szauer Ágoston, Gáspár Péter és dr. Gyurácz József kapták a VOSZ vasi szervezete által odaítélt Prima díjakat. A Közönségdíjat Varsányi Áron, az Ifjúsági Különdíjat Ekler Luca nyerte.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A 17. Vas Megyei Prima Gálát a Weöres Sándor Színházban rendezte meg pénteken a VOSZ Vas Megyei Szervezete, amelynek nevében elsőként a gála házigazdája, Pócza Zoltán üdvözölte a résztvevőket a Megyei Vállalkozók Napja alkalmából. Köszönetet mondott a támogatóknak, kiemelve Szombathely városát és a médiatámogatókat: a Vas Népét és a Szombathelyi Médiaközpontot.

A VOSZ vasi szervezete elnöke, Szárnyas János beszédében kifejezte örömét, hogy együtt ünnepelhetik a megye kiválóságait. Mint mondta, tombol az infláció, az energiaválság, háborús helyzet van, így még nagyobb a szükség az összefogásra. Köszönetet mondott a városnak és a színháznak, hogy ismét otthont adott a gálának, amelynek célja, hogy elismerjék és jutalmazzák a megye társadalmi és gazdasági életének kiválóságait.

Az esten bemutatták a Prima díj alapítójáról, Demján Sándorról szóló filmet, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a VOSZ országos és megyei vezetőit, akinek áldásos tevékenysége révén jöhet létre ez a rendezvény. Hangsúlyozta, nem egyszerű példaképeket találni, de nagyon fontos a közösség számára, hogy legyenek előttük elismert emberek. Úgy fogalmazott: válság van, és marad, csak rajtunk, az összefogásunk erején múlik, hogy ebből a helyzetből miként tudunk kilábalni.

A díjazottakról szóló kisfilmek vetítése után átadták az elismeréseket.

Hárman kaptak a 2022. év Megyei Vállalkozója díjat: Bognár Zoltán építészmérnök (a díjat fia, Bognár Balázs vette át), Kovács András kertészmérnök és Mercs Péter élelmiszeripari mérnök. A 2022. év Megyei Környezetvédelmi Vállalkozója Lenkei-Faragó Gyula mérnök, a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő egyesület vezetője kapta. A VOSZ országos Év Vállalkozója díj nyertese Horváth László ügyvezető, akit itt köszöntöttek a színpadon, a díjat majd Budapesten veheti át.

Antal D. Csaba, a Weöres Sándor Színház színművésze József Attila Tanítások című verséből mondott részletet, majd bemutatták az Ifjúsági Különdíjas jelöltek kisfilmjeit: Ekler Luca paraatlétáról és Takács Kristóf kosárlabdázóról. Mint elhangzott: tevékenységük példa arra, hogy fiatalok is érhetnek el komoly eredményeket és van jövőjük Magyarországon.  Kettejük közül Ekler Luca kapta a több szavazatot.

Dr. Nemény András polgármester beszédében a városról, az itt élők közösségéről, mint szőttesről beszélt, aminek színeit az képes látni, aki kellő távolságból nézi; Demján Sándor is ilyen volt: látta és értékelte is az egyes életfonalakat. A polgármester hozzátette: a mai világ nem becsül mindent egyformán; a gazdasági élet sikereit mintha jobban ünnepelnénk, pedig kell hozzá a tudomány, a művészet, a kultúra, a sport is. A gazdaság felelősségét Demján úgy fogalmazta meg: „Akinek tele a zsebe, legyen meleg a szíve is.” Pedig neki sem volt mindig tele a zsebe. De épp a saját életéből okulva tudta, hogy a közösség kovászait értékelni kell, mert így tartja meg magát a közösség, és ha megbecsülés van, nem mennek el a fiatalok. Amikor kimondjuk, hogy kik a példaképek, az a jövőbe vetett hitünket is jelenti – zárta szavait dr. Nemény András.

Ezután a Prima-jelöltek kisfilmjeit vetítették, és átadták a színpadon a kategóriagyőzteseknek járó oklevelet. Jelöltek voltak: Szauer Ágoston (magyar irodalom), Murai András (magyar színház- film- és táncművészet), Ferkovics József (magyar képző- és iparművészet), dr. Gyurácz József (magyar tudomány), Tóth Péter (magyar oktatás és köznevelés), Gáspár Péter (magyar építészet), Gergó Judit (magyar ismeretterjesztés és média), Varsányi Áron (magyar sport), Boznánszky László (magyar népművészet és közművelődés), Scheer Bernadett (magyar zeneművészet).

A műsorban fellépett a tavalyi Prima díjas, Földesné Németh Csilla Dance Jam csoportja. Gesztesi Béla, a VOSZ ügyvezető igazgatója egy saját történetét osztotta meg a közönséggel. Még a pandémia első időszakában történt, hogy volt nagyrabecsült főnöke küldött neki egy sms-t, ami így szólt: „Drága barátom, nehéz időket élünk, kérlek, jelezd, ha tudok valamiben segíteni!” A rövid, tömör, lényegre törő üzenet nagyon jólesett. Az ügyvezető hangsúlyozta: a VOSZ országos vezetősége nevében ezt az üzenetet hozta a jelenlévőknek, minden Vas megyei vállalkozónak.

Ezután átadták a VOSZ által odaítélt Prima díjakat: Szauer Ágoston pedagógus, költő, amatőr csillagász, Gáspár Péter okleveles építőmérnök és dr. Gyurácz József ornitológus kapták.

A közönségszavazás a fő médiatámogató, a Vas Népe és a vaol. hu révén zajlott minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett (az összes beérkezett szavazat 17923 volt). Pásztor Zoltán megbízott főszerkesztő jelentette be a voksolás eredményét: a Prima Közönségdíjat Varsányi Áron vezetőedző vehette át.

Az ünnepség végén V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a pohárköszöntőjében kiemelte: a gálán együtt volt az ismertség és az elismertség, és ez az „együtt“ reprezentálja Vas megyét, ami számunkra az értékrend; és szívből gratulált a díjazottaknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában