Hegedűművész

2022.11.24. 18:05

Koszorúzással, könyvbemutatóval, kiállítással emlékeztek meg Koncz Jánosról Szombathelyen - fotók

Koszorúzással, könyvbemutatóval, kiállítással emlékeztek meg Szombathely Janijáról, Koncz János világhírű hegedűművészéről a róla elnevezett XVII. Országos Koncz János Hegedűverseny nyitónapján.

Polgár Patrícia

November 24-26. között rendezik meg idén a XVII. Országos Koncz János Hegedűversenyt, amely immár közel fél évszázados múltra tekint vissza – 1974. óta háromévente ad helyet a megyeszékhely az országos eseménynek.

Ahogyan az lenni szokott, a programok sora idén is megemlékezéssel kezdődött: csütörtökön délelőtt Gál József ismertette a korában világszerte ismertséget szerzett hegedűművész életútját a Bartók Béla Zeneiskola aulájában, majd Borhi Ágnes, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola intézményvezetője, Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, valamint Horváth Soma alpolgármester és Szuhai Viktor tanácsnok helyezték el koszorúikat Koncz János szobránál.

Délután Gál József, A mi Janink - Koncz János hegedűművész 1894-1937 című könyvét mutatták be ugyanitt. A kiadvány a Magyar Művészeti Akadémia és Sárvár Város Önkormányzatának támogatásával, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványának gondozásában jelent meg. A szerzővel Horváth Imre karnagy beszélgetett. Horváth Imre karnagy utalt a kiadvány hiánypótló voltára, hiszen, mint bevallotta, másokhoz hasonlóan annak megjelenéséig maga sem tudott annál többet Koncz Jánosról, minthogy kiváló szombathelyi származású hegedűművész volt, és hogy róla nevezték el az országos hegedűversenyt. 

Hozzátette, hogy bár a játékáról jó minőségű hangfelvétel nem igazán maradt fenn, a könyvben is megjelenő, a korabeli lapokban közölt kritikák jellemzően méltatták a művészt. Gál József, a könyv szerzője a bemutatón kiemelte Koncz János életútjának főbb momentumait és azt is elmondta, alkotásának címe nem véletlen és cseppet sem lekicsinylő: a szülővárosában valóban „a mi Janinkként” emlegették Konczot. Ezt alátámasztva elszavalta Tompa Kálmán, Janika megjött című versét.

Ugyancsak a Bartók Béla Zeneiskola aulája ad helyet annak a kiállításnak, amelyet a hegedűművészhez köthető portrékból, fotográfiákból állított össze az iskola szolfézs tanszakának tanári kara.

A hegedűverseny formálisan a 19 órakor, a Bartók Teremben megtartott ünnepi nyitóhangversennyel kezdődött meg, a versenyek korcsoportonkénti fordulóit pénteken és szombaton tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában