Konferencia

2022.11.30. 17:30

Közép-európai evangélikus egyházvezetői találkozó Kőszegen - fotók

A covid-járvány hatása és a háború okozta válsághelyzet is témája volt annak a Közép-európai evangélikus egyházvezetői találkozónak, amelynek a vasi város adott otthont kedden és szerdán. A konferencián döntöttek arról is: adománygyűjtő akció indul Magyarországon Kárpátalja megsegítésére.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A templom, iskola, szeretetotthon, kollégium, gyülekezeti ház alkotta, toronyszállóval bővült evangélikus sziget újra és újra élettel, programmal telik meg Kőszegen. Az évente megrendezendő Közép-európai egyházvezetők találkozójának idén a Magyarországi Evangélikus Egyház volt a házigazdája, a vasi kisváros pedig a helyszíne. Meghívót kaptak a szász, a lengyel, a sziléziai, a cseh, a szlovák és az osztrák evangélikus egyház püspökei. Részt vett a megbeszélésen a magyar egyház mindhárom püspöke és Prőhle Gergely országos felügyelő is.  

Szerdán közös istentisztelettel kezdődött a konferencia, majd az első nap legfontosabb témája a lelkészutánpótlás hiánya volt. Elhangzott: Európaszerte erős a szekularizáció jelentősen visszaesett a lelkészek száma, főleg az újonnan jelentkezőké. A találkozón szó volt a koronavírus-járvány utáni nehézségekről és a háború okozta helyzetről is.  

– Bármennyi különbség is tapasztalható az országok és egyházaik között, sok hasonlóság is felfedezhető: méretben, történelmi háttérben, kisebbségi helyzetben (többségében katolikus országokban vagyunk jelen). Ezért próbáljuk összehangolni a munkánkat – mondta Fabiny Tamás elnök-püspök a lapunknak adott interjúban. Itt jelentette be azt is: december 1–15. gyűjtést indít az Evangélikus Egyház Kárpátalja energiaellátottságára való tekintettel.  

– A nyíregyházi szeretetszolgálat munkatársai a napokban tértek vissza a háború sújtotta térségből. Beszámoltak róla, mennyire fagyoskodnak az emberek, köztük gyermekek az iskolákban, óvodákban. Sok helyen villany sincs, II. világháborús állapotokat idéz a helyzet. Bármennyire is nehéz most gyűjtést hirdetni, ez megerősítő jelzés volt számunkra – fogalmazott, majd így folytatta: – tudjuk, hogy a saját embereink is nehéz helyzetben vannak, tudjuk, hogy magas az infláció és nagy az áremelkedés nagy, de talán éppen ezértis bízhatunk az emberek együttérzésében – mások még rosszabb, nehezebb helyzetben vannak, segítségre szorulnak. Elsősorban plédekre, különböző melegítő eszközökre gyűjtenek, ezért a segítés legegyszerűbb és legjobb formája ezúttal a pénzadomány lenne - az evangélikus egyház által meghirdetett számlára.  

Fabiny Tamás elnök-püspök kiemelte: az országon belüli helyzetre és saját híveikre is tekintettel vannak, az egyház együttérző, szolidáris jelenléte a társadalomban nagyon fontos. Az ünnepek idején pedig talán különösen fontos, hogy fel tudják kínálni a vigasztaló szót. – A pandémia után az emberek elszoktak a templomtól. Biztatjuk őket: jöjjenek vissza, és milyen jó lehetőség erre egy nagy ünnep. Nem a külsőségek miatt, hanem mert ott hangzik el a legfőbb üzenet, ami a kereszténység lényege: Jézus Krisztus a maga szeretetével itt van közöttünk. Erre van a legnagyobb szüksége most az embernek – húzta alá.  

Jövő szeptemberben tartja Krakkóban a 75 millió embert összefogó Lutheránus Világszövetség soron következő ülését – végül, de nem utolsó sorban ennek az előkészületei is szóba kerültek a konferencián, Kőszegen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában