Termelői piac

2022.11.18. 07:00

Középpontban a helyi termelők Szombathelyen - fotók

Három héten át kóstolóval egybekötött bemutatkozót tartanak a termelői piac árusai a Vidékfejlesztési Program támogatásával. Az már az első alkalmon kiderült: a szakma iránti szeretet sok esetben családi hagyomány.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Kígyóztak a sorok csütörtök délután a termelői piac standjainál: szezonális zöldség-és gyümölcsféléket, sajtot, tojást, húskészítményeket kínálnak a helyi termelők. A bemutatkozó portré sorozat egyik vendége Desits Zoltán volt tegnap, szerinte a családi gazdaság sikere abban rejlik, hogy igyekeznek hagyományosan feldolgozni a húsokat, a régi ízeket hozzák vissza. Hétről hétre tapasztalja: a házi finomságokért akár félórát is sorba állnak a vásárlók. – Húsáruért, zsírért, savanyúságért mindig ide jövünk. Szeretjük ezeket a termékeket, de a lakótelepi lakásban nem tudjuk elkészíteni – mondta egy visszatérő vevő. Fukszberger-Kenesey Nóra is bemutatkozott, többek között arról mesélt, mit jelent a bio méhészet. 

- Jó lenne, ha minél többen helyi terméket fogyasztanának. Egészségesebb, és még a hosszú szállítástól is megkíméli a terméket – mondta Bödő Erika, aki különböző gyümölcsleveket, lekvárokat, szörpöket, aszalványokat kínál standjánál. Hozzáteszi: a nagyáruházakkal ellentétben itt arra is van lehetőség, hogy beszélgessen vásárlóival, elmondja, hogy mit miként termelnek és dolgoznak fel. Míg beszélgetünk, valaki céklalevet keres kevés almával, aztán két ifjú vásárló érkezik: Dani és Bejamin fahéjes szilvalekvárt választ a palacsintához. Otthonosan mozognak a standok között, édesanyjuk elárulja: amit lehet, a termelői piacon szereznek be. Szerinte az itteni minőség összehasonlíthatatlan a boltival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában