Koszorúzás

2022.11.04. 15:30

Megemlékezést tartottak a ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben

Koszorúzással, püspöki szentmisével és ökumenikus igeliturgiával emlékeztek meg az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben, halottak napja alkalmából megtartott megemlékezésen.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

A megemlékezést az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület, az ostffyasszonyfai és nagysimonyi önkormányzatok szervezték. Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nevében Dr. Ravasz István ezredes, kiemelt főtiszt; Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke; a Vas Megyei Kormányhivatal nevében Bagicsné Sebestyén Zsuzsanna; a Vas Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottságának vezetője, dr. Baán Mihály alezredes, valamint a celldömölki, ostffyasszonyfai és nagysimonyi önkormányzatok, továbbá a Magyar Honvédség, az Osztrák Bajtársi Szövetség képviselői.

- A világháborús katonák elvesztésének fájdalmában hazánk éppúgy részesült, mint a környező nemzetek. A hadifogoly-temetőben nyugvó katonák nem idegen számunkra, testvéreinkké fogadtuk őket. Hisszük és elvárjuk, hogy idegenben nyugvó hazánk fiait hasonlóan befogadták és végső nyughelyüket úgy ápolják, mint mi az itt fekvő sírokat – fogalmazta meg Dr. Andor Ferenc, a Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület tagja.

Szavait követően Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya és a környező települések plébánosai ünnepi szentmisét mutattak be. - A halál minden dolgot kiegyenlít. Itt, a sírhalmok alatt óriási nagy békesség honol függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű személy nyugszik bennük – mondta szentbeszédében a segédpüspök. A szentmisét követően Nagyné Garas Krisztina, a Csönge-Ostffyasszonyfai Evangélikus Egyházközség lelkésze is megemlékezett a temetőben nyugvó hadifoglyokról.

- A halál nem tesz különbséget, az elmúlásban mindenki egyforma. A halott katona már nem szövetséges, nem ellenség, hanem ember, a háború áldozata. Az itt eltemetett hadifoglyok már az örök békesség jegyében nyugszanak egymás mellett – mondta el megemlékező beszédében Dr. Ravasz István ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában