Program

2022.11.17. 18:04

Mert Sisi által egész Európára rálátunk - Rendhagyó tárlatvezetést a Savaria Múzeumban

„Neked én mindig Sisi néni leszek…” címmel rendeznek rendhagyó tárlatvezetést a Savaria Múzeum Sisi-kiállításában november 19-én – Erzsébet-napon –, szombaton 15 órától.

Merklin Tímea

Sisivel a Savaria Múzeumban. A meghosszabbított tárlat hamarosan bezár

Fotó: Cseh Gábor

A téma ezúttal Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné a rokonok körében, a tárlatvezető Takács Zoltán Bálint történész, a sárvári Nádasdy-múzeum igazgatója, aki arról mesél, hogy Ferenc József házassága politikai ügy volt. Az édesanyja saját testvérének, Ludovikának a leányát, Ilonát szemelte ki fia jövendőbelijének, mégis a húgának, Erzsébetnek a kezére került a jegygyűrű. A vőlegény és a menyasszony közti rokonság rendkívül közeli, egymás unokatestvérei voltak. 

A Wittelsbachokat és Habsburgokat összekötő sűrű rokoni szálakat bogozzák ki, miközben bejárják nemcsak a kiállítást, hanem egész Európát: eljutnak Angliába, Portugáliába, Bajorországba, átnéznek Brazíliába is. A legtöbbet mégis a közeli kisvárosban, Sárváron időzhetünk: történelmi várában szintén Habsburgok és Wittelsbachok laktak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában