vaol.hu podcast

2022.11.19. 08:00

Mesélő házak: Brandenburgi Katalint Szombathelyen bérmálták

A harmincéves háború első szakasza Magyarországon az 1621-ben II. Ferdinánd császár és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által megkötött nikolsburgi (ma Mikulov – Csehország) békével zárult.

Tömböly Ágnes

A szombathelyi ferences templom a hozzá kapcsolódó kolostorral

A dokumentumba foglalt „modus vivendi” biztosította Erdély önállóságát, megerősítette az erdélyi rendek kiváltságait és a vallásszabadságot. A megözvegyült Bethlen német birodalmi kapcsolatainak erősségét mutatja, hogy második házasságát a brandenburgi választófejedelem Katalin nevű leányával kötötte. Az esküvőt 1626 márciusában tartották Kassán, és egybekelésük után, a gyulafehérvári országgyűlésen Bethlen nyomban utódjává választatta. Brandenburgi Katalin az erdélyi trónt Bethlen 1629-ben bekövetkezett halála után foglalta el, de 1630 szeptemberéig tartó, alig 10 hónapos regnálása során a fejedelemségben szüntelen pártharcok dúltak, ami a lemondáshoz vezetett. Katalin II. Ferdinánd udvarába, Bécsbe érkezve találkozott régi ismerősével, Sennyey Istvánnal, aki alkancellárként egy évtizeden át az udvar és az erdélyi fejedelemség közötti diplomáciai tárgyalások egyik kulcsszereplője volt. 

A Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek bizalmából időközben győri püspökké szentelt Sennyey az ellenreformáció egyik jelentős alakja volt, 1630- ban a ferenceseket ő telepítette vissza Szombathelyre, és templomuk, rendházuk felépítését jelentős anyagiakkal támogatta. A püspöknek fontos szerepe volt abban, hogy az özvegy visszatért a katolikus hitre, és arra is rávette, hogy bérmálására az időközben elkészült szombathelyi ferences templomban kerüljön sor. Fehér Mátyás domonkos történetírótól tudjuk, hogy 1632 novemberében Sennyey püspök a város keleti kapuján át Szentmártonig kilovagolva várta a fejedelemasszony érkezését, majd a négy ló által húzott „aranycirádás hintót” a város főterén át kísérte a püspökvárba. Másnap a városházára a fejedelemaszszony zászlaját tűzték fel. Szent Márton-nap lévén a házakat fenyőágakkal díszítették. Katalin a megkonduló harang szavára egyszerű, fekete ruhába öltözve lépett a templomba, ahol Senynyey püspök megbérmálta, két török apródját megkeresztelte. A szertartás után a fejedelemasszony elhagyta Szombathelyt. Amikor azután 1639-ben Brandenburgi Katalin megkötötte második házasságát, férjének, Ferenc Károly szász hercegnek kedvéért áttért az evangélikus vallásra, és Pomerániába költözött, ahol 42 évesen hunyt el. Brandenburgi Katalin életének további eseményeiről is hallhatnak a Mesélő podcast legújabb műsorában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában