2022.11.30. 19:00
Nádasdon jártunk utána, hogy mi a jó mézeskalács titka - fotók, videó
Négy éve egy nádasdi workshop nyomán kezdett el mézeskalácsokat készíteni Nagy Tímea. Azt mondja, a lehetőségek tárháza végtelen, ha mézeskalácsról van szó, hiszen ezerféleképpen lehet díszíteni egy-egy formát.
Fotó: © Szendi Péter
A mézeskalács manapság egész éven át divatos, de a nagyüzem kétségkívül a karácsonyt megelőző hetekben van. Nagy Tímea keze alatt is ég a munka, mikulások, angyalok, hópelyhek és hintalovak készülnek lakásműhelyében mézeskalácsból. Timi elsőként azt hozza szóba, hogy bár szakmája szerint könnyűipari mérnök, mindig is érdekelték a kézműves dolgok. Mély nyomot hagyott benne az a foglalkozás, amelyre általános iskolásként járt: gyöngyöt fűzött, varrt, patchworkozott sokáig.
-Négy évvel ezelőtt a nádasdi művelődési központ workshopot szervezett, amit Dukits Zsuzsa vezetett, ott kaptam rá a mézeskalács készítésre - meséli Timi, aki autodidakta módon kezdte képezni magát, majd beiratkozott több kurzusra, többek között Vargáné Orbán Anikóhoz is, Cserszegtomajra. Ő nagymestere a mézeskalácsozásnak, royal icing, vagyis cukormázas díszítés kategóriában nívós nemzetközi díjat is nyert.
Nádasdon jártunk utána, hogy mi a jó mézeskalács titka
Fotók: Szendi Péter-A jó mézeskalács titka egyfelől az, hogy a tésztát jól összedolgozzuk. Ehhez dagasztógép híján elég nagy izomerő szükséges. Én úgynevezett érlelt alapanyaggal dolgozom, ami azt jelenti, hogy a tésztát legalább öt napig pihentetem. Nem hűtőben, inkább szobahőmérsékleten. Nem hiszek az instant receptekben, amelyeknél például bögrével kell kimérni a hozzávalókat - mondja a nádasdi mézeskalácsos, aki a sütéshez általában vegyes virágmézet használ, néha napraforgót vagy repcét is. Ezek sűrűbb mézek, szemben mondjuk az akáccal, ami nem jó a mézeskalácshoz.
Timi gyógyszergyárban dolgozik laborban. Három gyermeke van, így nem minden nap jut ideje arra, hogy süssön. Nyáron egy pár hetes szünetet is tartott, de mostanra újra gőzerővel dolgozik. Gyűlnek a tarkabarka mézeskalácsok, merthogy így nevezi kézműves csodáit a készítő, aki minden munkafolyamatot maga végez a tésztakészítéstől a díszítésen át egészen a csomagolásig.