Programok

2022.11.09. 14:16

Örömet hoz az alkotás - Továbbképzés és érzékenyítés neves előadókkal a 26. Szociális Hét nyitónapján - fotók, videó

Cseh-Egyed Bernadett

Kézműves vásár a Szociális Hét keretében

Forrás: Cseh Gábor

Zsúfolásig telt a városháza nagyterme a 26. Szociális Hét nyitónapján, szerdán. Olyan, a nagyközönség és a szakma számára egyaránt neves előadókat hívtak a szervezők, mint Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, dr. Zacher Gábor toxikológus és Steigervald Krisztián generációkutató

- Talán még soha nem volt akkora szükség a személyes találkozásra, mint most. Nehéz körülmények között kell helytállniuk a szociális szféra képviselőnek – fogalmazott köszöntőjében dr. László Győző alpolgármester, majd kitért arra is: a szakma helyi képviselői nem csak magas színvonalon, de szívből is végzik munkájukat – ezért jár a hála és a köszönet. Az alpolgármester hangsúlyozta: aki kér, az kap segítséget, de ehhez ismerniük kell a problémát. A következő időszak jelszava lehetne: figyeljünk egymásra!

Két nap alatt mintegy nyolc szakmai előadás, továbbá hét helyszínen kézműves és családi program várja az érdeklődőket. A fórum célja a szakmai továbbképzésen túl a lakosság érzékenyítése. Ennek jegyében idén első alkalommal rendezték meg a szociális intézmények foglalkoztatásában és a közfoglalkoztatásban előállított termékek vásárát – összesen nyolc vasi és zalai szervezet kínálta portékáját: különböző textilből, fából, kerámiából készült dísztárgyak költöztek a Kőszegi utca 9. szám alatti kis udvarba – többségében már a közelgő ünnepekre hangolva. A szombathelyi Horváth Gábor például nagy manógyűjtő, ide is rögtön betért. – Muszáj volt vennem egyet, lassan előszedem a többit is. És jó érzés, hogy a vásárlás értéke még jó célt is szolgál – mondta.  

Dékánné Fiedler Katalin, a FÉHE Nonprofit Kft. foglalkoztatásvezetője kiemelte: a kezdeményezés célja, hogy megmutassák, a nehéz helyzetben lévők is képesek piacképes terméket előállítani. A szervezet például 30-35 hajléktalant foglalkoztat napi 4-7 órában, munkájukért pedig rendes fizetés kapnak. Hozzátette: mindenki számára megtalálják a megfelelő munkafázist, egy termékben négy-öt ember keze-munkája látható. A csákánydoroszlói Gondviselés Házában például középsúlyos értelmi fogyatékosok fejlesztő foglalkoztatás részeként textiltermékeket állítanak elő: díszpárnát, plüssállatot, karácsonyi manót. Kovács Ádámné, az egyik segítőjük, elmondta: ez jó lehetőség arra, hogy mindenki hasznosnak érezze magát. Amikor pedig elkészül a termék, ott a ragyogás a szemükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában