Termékbemutató és kiállítás

2022.11.25. 12:14

Retrósarok, mézeskalács, dödölle, hecsedli és a sztár: a galagonya lekvár - Múltidéző termékek a piaci élménynapon - fotók

Cekkerben hozott élő tyúk nincs, de sok más egyéb múltidéző termékből bőven hoztak a piaci élménynapra.

Merklin Tímea

Elfeledett ízek, színek, illatok címmel jelenleg is zajlik az élménynap a Városi Vásárcsarnokban: termékbemutató és kiállítás idézi a „régi piac” fílingjét; az adventi készülődés jegyében mézeskalácsot is sütnek helyben. Óvodásokat is várnak a helyszínre, hogy egészséges ételeket kóstolhassanak, az ajándékaik között a nyers zöldség-gyümölcs mellett magok is vannak, amiket csíráztatni lehet. A vendégek kóstolhatnak rétest, frissen készülő dödöllét, hecsedlilekváros kenyeret, forralt bort is. Polákovics Mariettával, a vásárcsarnok igazgatójával Novák Edina, az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója beszélgetett. Amint kiderült: a megyeszékhelyek vásárcsarnokainak vezetői is szakmai találkozót tartanak itt ezen a napon, miközben a régi ízek eseménye zajlik. 

Forrás: Szendi Péter

- Paravánokon mutatjuk be a múlt termékeit, fényképekkel dokumentálva, a kereskedők segítették létrehozni a kiállítást. A hímzett terítőktől a régi otthonkákon át a régi textilzsebkendőkig, hecsedli lekvárig minden van, éppen csak élő tyúk nincsen – mondta Polákovics Marietta. – Az anyag gyűjtésekor a legmeghatóbb az volt számomra, hogy a kereskedők milyen szeretettel beszéltek a vásárlókról, akiket reggel öttől fogadtak. Ezeket a múltidéző gondolatokat is kiállítottuk; többek között az is kiderül belőlük, hogy anno egy megyében két halasbolt volt összesen, így a piacon naponta adtak el hatvan mázsa élő halat „Halas Gyuriék” – mindenki így hívta őket, élőhalas akvárium futott végig az üzletüknél.  

 

Kozma Gábor, a piacbaráti kör vezetőjét szólították a mikrofonhoz, aki arról az időszakról mesélt, amikor még élő állatokat is behoztak faluról: például cekkerben tyúkot, nyulat. Sokan szerették a piacon kapható kukoricamálét, amit a szegények eledelének mondtak; az üstben főzött házi lekvárokat, amelyek közül a mai napon is itt van a szilva-, a barack-, a csipkebogyó (csitkenye vagy hecsedli) lekvár is. Ez az alkalom nem csak arra jó, hogy az idősek nosztalgiázzanak, hogy „milyen világ volt” egykor, hanem a fiatalok is megismerkedhetnek azokkal a természetes ízekkel, amelyekből amit csak lehet, érdemes visszahozni.  

Megszólítottuk Molnár Istvánné Marika nénit, aki a hecsedli mellett  galagonyalekvárt is hozott falusi kertjéből, ami tudomása szerint országosan egyedülálló, senki nem készíti, mert túl picik a feldolgozandó bogyók, így nagyon munkaigényes, viszont jó hatása van a keringési problémákra, régen ebből készítették a szívgyógyszereket, amiket ma már mesterségesen állítanak elő. A virága teának alkalmas.  

- Ha a lekvárjából valaki egy mokkáskanállal eszik mindennap, egész nap jól érzi magát, mert a fejétől a lába ujjáig a perifériás keringést rendbe teszi – tudtuk meg Marika nénitől, aki kökénylekvárt is készít, de csak a családnak. Abból nem hozott, mert kevés van belőle, mindössze tizenöt üveggel tudott csinálni. Amint mondta, kincset ér, mert eszméletlenül finom, jól illik marhahúshoz, és „gátolja és oldja” a rákos sejteket. 

A hölgy csipkebogyólekváros kenyeret is kínált az érdeklődőknek, amit szintén „csodanövényként” mutatott be, minthogy a népi gyógyászatban ezt is alkalmazták keringési és vérnyomás problémákra alkalmazták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában