Támogatás

2022.11.30. 17:00

Több évtizedes probléma oldódik meg Sében: megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer

Több évtizedes probléma oldódik meg a településen: mintegy 183 millió forintnyi uniós támogatásból korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a falu déli részén.

Cseh-Egyed Bernadett

Nagy Róbert polgármester

Fotó: © Cseh Gábor

Nincs két hónapja, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hivatalosan is átadta Sé új óvodáját, de ismét munkagépektől hangos a település. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után múlt héten megkezdődött a tényleges munka: összesen mintegy 3 732 méter hosszban újítanak fel, illetve alakítanak ki bel- és csapadékvízvédelmi rendszert a faluban. Most a Deák Ferenc és a Rajki utcákban, illetve a Déli lakótelep felé vezető útszakaszon folynak a munkálatok. Egyebek mellett az árok kijelölések, mélyítések, folyókák helyeinek elkészítése zajlik. 

Nagy Róbert polgármester elmondta: az érintett településrészen az utak menti, többnyire földmedrű nyílt árkok vezetik el a vizet. Egyes utcákban nincs kiépített hálózat, az ott összegyűlt csapadék az aszfaltos utak burkolatán folyik le, és jó esetben a keresztutcák meglévő csapadékvíz elvezető hálózatába torkollnak. A mostani, szélsőséges időjárási körülmények miatt halaszthatatlanná vált a fejlesztés. A beruházás során a meglévő nyílt, földmedrű árkokat előregyártott betonelemekkel burkolják, továbbá egyes utcaszakaszokon az útburkolatok mellé padkafolyókat is elhelyeznek. A projekt része továbbá a meglévő kapubejárók és út alatti csőátereszek átépítése. A munkálatok várhatóan május végig befejeződnek. 

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

Nagy Róbert szólt arról is, korábban lakossági fórumot is tartottak, amelyen az érintett utcák lakói a tervezőnek, a kivitelező cég ügyvezetőjének és a műszaki ellenőrnek is feltehették kérdéseiket. -  A munkálatok ideje alatt a közlekedésben előfordulhatnak fennakadások, de mindenki nagy örömére történik ez a nagy volumenű beruházás. Több évtizedes probléma oldódik meg - húzta alá, majd hozzátette: ha pályázati lehetőség, forrás adódik rá, a település északi részén is folytatják a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését. 

A lakosság környezettudatosságának és vízgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából szemléletformáló akciót is szerveznek a projektben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában