Figyeljünk rájuk!

2022.11.25. 10:31

Törődjünk azokkal, akiknek semmijük sincs – Esti körút a FÉHE munkatársaival Szombathelyen a hajléktalanok felkutatásáért - fotók, videó

Bege Botond

Az utcai szolgálatot is működtető szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (FÉHE) csütörtökön este városbejárást szervezett, a közterületfelügyelet közreműködésével, dr. László Győző alpolgármester, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő, a bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottság elnöke részvételével. Kelemen Krisztián szétosztásra szánt kabátokkal érkezett. A körút célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: vannak, akik ilyenkor is az utcán kényszerülnek élni mindennapjaikat.

Habár a Zanati úton rendelkezésre áll melegedő és éjszakai szállás, ahová bármikor bemehetnek, mégis vannak olyanok, akik inkább az utcán töltik az éjszakát. A hajléktalanszálló a nap minden órájában, az év minden napján nyitva van, és két szolgálatban négy szociális munkás krízisautókkal áll készen az esetleges segélykérésekre.

A körbejárás alkalmáva, a város több pontjára látogattunk el, ahol általában hontalanok húzzák meg magukat éjszakára. Hogy pontosan hol voltunk, a hajléktalanok védelme érdekében nem közöljük, ugyanis Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője elmondta azt is: sajnos voltak olyan esetek, amikor néhányan, miután megtudták a hajléktalanok „otthonának” helyét, felkeresték és bántalmazták az ott meghúzódókat.

Nagyon fontos: ha bárki olyan személyt lát, akit hajléktalannak vél, és annak élete veszélyben van, akár a kihűlés miatt, vagy más okból, hívja a 0680205165-ös zöld számot. Csütörtökön este betértünk olyan ingatlanokba is, amelyek nem alkalmasak a téli időszak átvészelésére, akár villany, vagy víz hiányában, van olyan lakás, ahol fűteni sem lehet. Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy ezekre az esetekre is oda kell figyelni, hiszen életek forognak veszélyben. A megyeszékhelyen nagyjából 200-250 hajléktalant tartanak számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában