Elégedettek lehetnek a borászok

2022.11.10. 20:00

Üde illatok, friss zamatok – újbort kóstoltunk Kőszegen - fotók

A hagyomány szerint Márton napján, november 11-én mutatják be az újbort a gazdák. Az eddigi visszajelzések szerint a kőszegi borászok elégedettek lehetnek: egy érett chardonnay-t, egy illatozó zweigeltet és a még érésben lévő kékfrankost kóstoltunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Ködbe burkolózott a Napos-tető, Kőszeg egykori leghíresebb szőlőhegye. A szürkeséget néhány megsárgult levél töri meg, a kopaszodó tövek csak nyomokban emlékeztetnek rá: nem oly régen még roskadoztak a nedűt adó szemektől. Mostanra mindenki végzett a szürettel e vidéken, kiforrt a must – tudjuk meg Szabó Márton hegybírótól, aki az eddigi visszajelzések alapján úgy értesült: a mennyiséget és a minőséget illetően is elégedettek a gazdák. Korábban mi is beszámoltunk róla, a több hónapos aszály nehezítette a gyümölcs érését, és sokáig kérdéses volt az is, mennyi levet adnak a szemek. Az utolsó utáni pillanatban érkezett csapadék azonban még a késői szüretelésű fajtáknak jól jött, a hosszúra nyúló indián nyár pedig segítette a betakarítást.

A vöröseknek néhány hónap – vagy akár év – érés még kijár, nálunk éppen az almasavbontás fázisában vannak ezek a tételek, szerencsére szépen beindult a folyamat magától. A fehér és a rozé fajtákat azonban szeretnénk már palackozva az ünnepi asztalon kínálni – mondja a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke. A szakember az erjedéssel elégedett, az első kóstolók is biztatóak. Mutat egy érett, szép és egészséges szemekből készült chardonnay-t – ezt a különlegességet kifejezetten bórkóstolókra szánja. A színe még opálos, zamatában felfedezhető az elsődleges gyümölcsíz. Már-már édeskésbe hajló, a női fogyasztók kedvence lehet. Aztán egy zweigelt rozéból tölt: illata intenzív, zamata egyszerre gyümölcsös és karakteres. A tavalyi hasonló tétel már elfogyott, várhatóan ez is méltán népszerű lesz.  

 

Szabó Márton soproni nagyapjától örökölte a szőlőtermesztés és a borkészítés szeretetét. Családi hagyomány ez náluk, de mint mondja: a tradíciók megőrzése mellett igyekszik folyamatosan képezni magát, nyitott a modern eljárások és az új megoldások iránt. Ezt javasolja a hobbiborászoknak is: jó-jó például a fahordó, de nem féltétlenül a legpraktikusabb. A vörösnek például még hasznos is, ha kap némi levegőt, oxigént, de a fehér és a rozé gyorsan illatát veszti a túl melegben, vagy a nem megfelelő tárolás következtében. 

A hagyomány szerint Márton a bor bírája, november 11-e tájékán valamennyi termelő bemutatja új tételeit. Az újborok kóstolása azért is érdekes, mert a nedű ilyenkor áll a legközelebb a szőlőhöz, az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak – ez friss, üde és gyümölcsös jelleget ad a bornak. A kőszegi borvidék nyolc nagyobb termelője és több kispince tulajdonosa találkozik pénteken este: várhatóan harmincnál is többféle nedű kerül az asztalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában