Támogatás

2022.11.04. 18:33

Újraszentelték gróf Festetics György felújított síremlékét Püspökmolnáriban

Magánszemélyek kezdeményezésére, az állam és a települési önkormányzat támogatásával újulhatott meg gróf Festetics György, Vas és Zala vármegye egykori főispánja, a király személye körüli egykori miniszter síremléke. A sírboltot pénteken délután szentelték fel újra.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Molnári egykori birtokosa és felesége, gróf Erdődy Eugénia sírja az egykori molnári temetőben található. És bár a település büszkén őrzi a gróf emlékét, nyughelyének felújítása az idei esztendőig váratott magára – egészen addig, míg lelkes és elkötelezett magánszemély, Joó Alfréd politológus és  Kuglics Gábor püspökmolnári helytörténész nem kérvényezett támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától a felújítás fedezésére. Kásler Miklós miniszter saját keretéből 5 millió forintot biztosított erre. A fennmaradó csaknem 3 millió forintot az önkormányzat fedezte.

- Ahhoz, hogy egy ilyen személyiség emlékét megfelelően tudjuk ápolni, fontos az, hogy megfogalmazzuk, milyen közünk van hozzá. Amikor ilyen nagyszerű elődök sírjánál állunk, eszünkbe jut a folyamatosság és a világban betöltött szerepünk. Amennyiben nem lenne minden nemzedék minden egyes emberének dolga, akkor nem lenne történelem, haza, család – fogalmazta meg V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. A síremléket Magung Fransis püspökmolnári plébános szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában