Népi építészeti program

2022.11.02. 15:16

Újratapasztják: megújul a büki Kóczán-ház és az udvari kemence

Szeretnék felújítani a Kóczán-házat Bükön, ezért pályázatot nyújtott be a város a Népi építészet programhoz,  az önkormányzat pedig közel 5,5 millió forint önerőt biztosít a beruházáshoz.

Merklin Tímea

A Kóczán-ház szezonban a Büki Mesevonat utolsó állomása, ahol a gyerekeknek szokásosan színház van, és langallót sütnek az udvari kemencében 

Fotó: © Unger Tamás

A magyarországi tájházak kiemelkedő értéket képviselnek a népi építészeti emlékek között, egy régió jellemző építésmódját őrzik a magyar nemzet számára. A kormány egyetemes értéknek tekinti ezeket az élő emlékeket; ezért javasolta a Világörökség Központhoz a magyarországi tájházhálózatot még 2000-ben, és az felvételt is nyert a Világörökség Várományos Helyszínek Jegyzékébe. 2015-ben miniszterelnökséget vezető miniszteri rendelettel erősítették meg az UNESCO várományosi listára delegált hazai tájházak hálózatát. A Népi építészeti program kiemelt figyelmet fordít ezen örökség megtartására. A forrással a hagyományos építészeti értékek megőrzése a cél, illetve helyreállításuk, méghozzá a hagyományos építési technikák újraélesztésével.  

Bük városa a pályázati pénzből a Kóczán-ház belső és külső falait szeretné felújítani (újratapasztással), továbbá a kéményét, fa nyílászáróit, zsúptetejét és az udvari kemencét.  Az előzetes felméréseket elvégezték, szakértői véleményeket kértek, terveket készítettek, és mivel a bekerülési összeg nyolcvan százalékára lehet pályázni, 19,9 millió forintra adtak be igényt. Az 5,45 millió forintos önerő pedig a költségek húsz százaléka, amit megszavazott az önkormányzati képviselőtestület.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában