Nincs sok idő a nyitásig

2022.11.14. 19:30

Visszaszámlálás: minden eddiginél fényesebb lesz a Karácsonyi Meseház Csákánydoroszlóban - fotók

Advent első vasárnapján, november 27-én délután 5 órakor kigyúlnak a fények Csákánydoroszlóban a Karácsonyi Meseháznál, akkor érkezik a Mikulás is. Nincs sok idő a nyitásig, ezért reggeltől éjszakába nyúlóan megy a munka Gyurján János főszervező-ötletgazda udvarán. Hétfőn mi is benéztünk.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

Ez már a tizenegyedik alkalom, hogy Csákánydoroszlóban, a Fő út 102. szám alatt, a Vörös-patak szomszédságában megnyílik a Karácsonyi Meseház. A főszervező, Gyurján János ebben az évben még nagyobb területen várja a látogatókat, a közelmúltban ugyanis megvette a szomszédos birtokot, hogy bővíthesse a mesefalut. Az idén közel 2000 négyzetméteren építi fel fényes és színpompás karácsonyi udvarát, szerinte ilyen szép fénydekoráció eddig még nem volt. A munkát augusztus elején kezdte, és bár már nincs két hét a nyitásig, azt mondja, messze még a vége, sokat kell dolgozni, hogy minden a helyére kerüljön.

-Tavaly megközelítőleg 50 ezer látogatónk volt, szeretnénk, ha idén is legalább ennyien eljönnének. A belépés ingyenes, de a becsületkasszába lehet adományokat tenni – teszi hozzá Jani, akinek lelkesedése töretlen. Rengeteg pénzt és energiát fektet a Meseházba, mindig szebbet, nagyobbat akar, hogy a látvány még impozánsabb legyen, és még nagyobb élményt nyújtson annak, aki ide ellátogat.

Ebben az évben rengeteg állat lesz majd a szabadtéri installációban, a szarvasok, jegesmedvék, pingvinek összesen 72 négyzetméternyi területet kaptak. Némelyik állat egészen élethű, egyik-másik mozog is, és bólogató fejjel üdvözli a vendégeket. Egy kisebb, oldalán nyitott épületben pettyes szarvasok lesznek, ezek szintén újdonságnak számítanak. Nem marad ki a Betlehem sem, nagy kedvenc volt tavaly is. Ebben legalább harminc figura van, mind szépen festett, minőségi szobor.

Két makett- és modellszobával is bővülnek: hangulatos karácsonyi városok, vasútállomások, vidámparkok elevenednek meg miniatűr változatban.

A ledpatak elmaradhatatlan elem, a nagy akrilfák újak. Nagyobb lett a mézeskalács ház, ahol  két mézifigurával lehet majd fotózkodni.

Illés István, Surányi József és Horváth József segítenek az építésben, Jani párja, Betti pedig a dekorálásban vesz részt.

Saját mobil illemhely is lesz idén, természetesen pirosra festve, Karácsonyi Meseház felirattal.

Jani a villanyszámla miatt nem aggódik, azt mondja, az nem lesz olyan vészes. A Karácsonyi Meseház vízkeresztig, január 6-áig tart nyitva, naponta 17-20 óra között. A csákánydoroszlói és a kemestaródfai önkormányzat mellett néhány cég is támogatja a működtetését.

A közlekedést polgárőrök segítik, az utcában tilos lesz majd megállni, parkolni a Gasztony felé vezető úton és a majornál lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában