Guruló forintok

2022.12.12. 14:10

A Jobbik-frakció 28,8 millió forintért, Szombathely csaknem 4 millióért szerződött ugyanazzal a székesfehérvári ügyvédi irodával

Közpénzből a Jobbik országgyűlési frakciója 2018-2022. között 28,8 millió forintért, a szombathelyi önkormányzat pedig ez évben csaknem nettó 4 millió forintért bízta meg a Kummer Ügyvédi Irodát. Dr. Kummer Ákos látja el Nemény András és Balassa Péter jogi képviseletét is.

Tömböly Ágnes

A Balassa Péter által indított személyiségi jogi per perfelvételi tárgyalásán dr. Kummer Ákos a Szombathelyi Járásbíróságon

Fotó: © Cseh Gábor

Közpénzből a Jobbik országgyűlési frakciója 2018. és 2022. között 28,8 millió forintért, a szombathelyi önkormányzat pedig ez évben csaknem nettó 4 millió forintért bízta meg a Kummer Ügyvédi Irodát. Dr. Kummer Ákos látja el Nemény András és Balassa Péter jogi képviseletét is.

A Jobbik első számú ügyvédjeként emlegetett Kummer Ákos irodáját bízta meg Nemény András abban a helyreigazítási perben, amit a polgármester lapunk ellen indított – írtuk tavaly májusban. Akkori cikkünk végén úgy fogalmaztunk: Az idő úgyis eldönti: ez egyszeri megbízás vagy önkormányzati szintre is kiterjesztik együttműködésüket. 

Írásunkra a Telex is hivatkozott 2022 júliusában, amikor egy összeállítást közölt a Jobbik országgyűlési frakciójának 2018. és 2022. közötti szerződéses partnereiről. Az Országgyűlési Sajtóiroda adatai alapján készített felsorolásban a Jobbik-frakció partnerei között a harmadik legmagasabb összeggel – 28,8 millió forinttal – a Kummer Ügyvédi Iroda áll.

A székesfehérvári ügyvéd és a baloldali szombathelyi városvezetés közötti munkakapcsolat szorosabbra fűzésére sem kellett sokat várni, hiszen az önkormányzat képviseletében Nemény András polgármester 2022. januártól ez év végéig ügyvédi megbízási szerződést kötött Kummer ügyvédi irodájával. A teljesítéseket az önkormányzat részéről Horváth Attila alpolgármester igazolja.

A megbízás alapján – amit közérdekű adatigénylés útján kaptunk meg – havonta 300 ezer forint plusz áfát, vagyis éves szinten csaknem 4 millió forint plusz áfát számlázhat ki a székesfehérvári iroda a szombathelyi önkormányzat felé. A szerződés szerint főként személyiségi jogok megsértése miatti, illetve sajtó-helyreigazítási eljárásokban látja el a jogi képviseletet a Kummer Ügyvédi Iroda mindazon személyek, illetve szervek vonatkozásában, akikre nézve a megbízó (vagyis a szombathelyi önkormányzat képviselője) utasítást ad.

Dr. Kummer Ákos képviselte Nemény Andrást abban a perben is, amit Dankó István volt államtitkár indított ellene a februári közgyűlésen tett kijelentése miatt. Mint arról beszámoltunk: jogerősen elmarasztalták a baloldali politikust, a Győri Ítélőtábla helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék ítéletét: Nemény András megsértette Dankó István személyiségi jogát. A jogi képviselet ebben az ügyben sem ért véget, hiszen Nemény Andrásék a jogerős ítélet felülvizsgálatát kezdeményezik a Kúriánál.

Szintén dr. Kummer Ákos jár el abban a személyiségi jogi perben, amit Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője a toronyi polgármester ellen indított a „harangozási ügyben”. Mint arról beszámoltunk: Balassa szerint Kovács György megsértette a jóhírnévhez való jogát a „Hallod, milyen hangos a harang?” és a „Mi az, talán tűz van?” mondatokkal, illetve azok adott szövegkörnyezetben közlésével. Az ügyet a Szombathelyi Járásbíróságon tárgyalják.

Legutóbb a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda budapesti, dk-s önkormányzatoktól, összességében több tízmillió forint értékben kapott megbízásai kavartak nagy port megyénkben (is).

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában