Karrier

2022.12.13. 07:00

A répcelaki Csorba Terézia Kitti a tolmács a kutya és gazdája között - fotók, videó

A répcelaki Csorba Terézia Kitti dolgozott a vendéglátásban, kereskedelmi, logisztikai területen, majd HR-vezetőként is Ausztriában. Több mint két éve hazaköltözött, és azt csinálja, amire gyermekkora óta vágyott: kutyákat tenyészt, iskolát és panziót nyitott a négylábúaknak.

Tóth Kata

Csorba Terézia Kitti Bellával, Lunával, Luiginával, Bombay-jel, Hugoval és Macival. Pixi hiányzik a képről

Fotó: Cseh Gábor

Erőteljes, nagyon kiegyensúlyozott és magabiztos – így írja le a szakirodalom az ókorban is népszerű, Olaszországban kitenyésztett masztiff típusú kutyákat, a cane corsókat. Kitti hat nevelt kutyája közül hárman ilyen fajtájúak, és mindjárt be is bizonyítják, hogy illenek rájuk a jelzők: kedvesen, de már csak testi adottságaik révén is ellentmondást nem tűrve, szoros testközelből kérik a simogatást, a figyelmet, miután a kanapékon letelepedünk. Hugo szépséges, fényes szőrű példány, kilenc hónaposan és 50 kilósan Puppy Champion, Magyarország egyik legszebb kölyökkutyája. Kilenchetes kora óta kiállításokra jár vele a gazdája, jó tenyészkannak ígérkezik. Bombay, a szürke szuka hét hónapos, sajnos az egészségi állapota nem jó, nem fejlődik rendesen – Kitti azért vásárolta, mert tenyészteni akarta, de a terve kútba esett – hiába, a genetikába nem lehet belelátni –, ezért jött a falkába a most néhány hetes Luigina. Hugó testvérét, Macit napközizni adta le a gazdája a hosszabb távolléte miatt. Később, a fotózásra érkezik a két benti kutya Bichon Havanese Bella és Luna. Az udvaron egy elkerített részen pedig ott van az örökbe fogadható Pixi, akit öt évig láncon tartottak – Kitti most próbálja szocializálni.

– Gyerekkorom óta rajongok a kutyákért. Harminckét éves múltam, és talán két évem telt kutyák nélkül, szinte depressziós voltam a hiányuktól. Nagyapám vadászkutyákat képzett ki. Kint lakott a nicki műgátnál – ott töltöttem a nyarakat. A papával mentem vadászni, láttam, hogyan dolgozik, játszik az állatokkal. A magyar vizsla azóta is nagy szerelmem, de végül a cane corsóknál kötöttem ki. Anyukám husky-kat tenyésztett a ’90-es években, a kiállítások világa is a gyerekkorom része volt – meséli.

Kitti élete először mégis másfelé kanyarodott. Szombathelyen pék-cukrásznak tanult, de az érettségi után nem maradt a technikus-képzésen – Budapesten kereskedelmi szakmenedzser végzettséget szerzett. Az OKJ-s tanfolyam után kikerült Ausztriába, Bécsben dolgozott szobalányként másfél évig. Utána Karintiában pincérként tíz évig, miközben nem voltak hosszú távú tervei a vendéglátással. Csomagkihordó állást vállalt, később postás lett Ausztriában, feltornászta magát csoportvezetőnek, majd egy, a világ számos pontján csarnokokat építő multi HR-menedzsereként folytatta: felelős volt a toborzásért, a diszponálásért is, ő irányította az embereket a különböző építkezésekre. – Rengeteget dolgoztam, már a kiégés jeleit érezte magamon. Régóta terveztem, hogy hazajövök, még az is szóba került, hogy a műgáton a nagyszülői házba költözöm. A költözéshez a végső elhatározást az adta, hogy 2020 szeptemberében meghalt a nagyapám, akivel nagyon szoros kapcsolatban voltunk. Szeptember végén felmondtam. Néhány hónapra rá az édesapám is itt hagyott bennünket. Most a szülői házban lakom anyukámmal. Itt valósítottam meg az álmomat: tavaly áprilisban megnyitottam a kutyaiskolát és a kutyapanziót.

Kitti Budapesten végzett kutyatréner tanfolyamot: Kovács László és Dalia Szandra trénerektől tanult, nemrég pedig a Mantrailing Akadémia Alapítvány egyik soproni kutyavezetőjéhez, Dávidházi Tímeához iratkozott be Hugóval, most az alapozásnál tartanak.

– Kiképzésre azért van szükség, hogy a kutyák beilleszkedjenek a társadalomba, kialakuljon a szoros kötelék, a bizalom kutya és gazdi között, és mert kell nekik a feladat. A gazdinak meg kell tanulnia tudatosan felépíteni egy hobbi kutya hétköznapjait, tudnia kell, mi a helyes kommunikáció, hogyan vegye észre a kutya jeleit. Azt szoktam mondani, én a tolmács vagyok kettejük között. A kiképzés egy egész életen át tart. Manapság sok a beteg állat – a gazdinak azt is el kell sajátítania, hogyan kell figyelni a kutyák egészségi állapotát. A klasszikus kutyakiképzés helyett én inkább a funkcionalitásra helyezem a hangsúlyt. A mantrailing keresési módszer, amelynek során a kutya és a vezetője egy embernek a csak rá jellemző, egyéni szagát követi. Azért választottam ezt is, mert a módszer az együttes munkáról szól: a kutya nemcsak monoton módon végzi a nyomkövetést, hanem egymásra figyelnek és közösen dolgoznak a gazdival. A Cane corso multifunkcionális kutya, nem csupán őrzés-védelemre, ahogy az elterjedt róla. Kiváló a szimata, és nagyon kell neki a munka, Hugóval pedig élmény minden foglalkozás – mondja Kitti, akinek feltett szándéka, hogy tenyéssze a fajtát, az állomány ugyanis jelenlegnem kielégítő.

A kölyök Luiginával is képzésre akar menni, Bombay családi kutya marad. A panzióban bővülést, a nagyobb testű kutyák számára szigetelt szendvicspanel-kutyaházak, úgynevezett kutyabungalók építését, magának pedig folyamatos továbbképzéseket tervez Kitti.

 

 

Képaláírás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában